Лікарі знайшли спосіб знизити ризик інсульту та ішемічної хвороби
Серцево-судинні захворювання вважаються однією з найчастіших причин передчасної смерті в світі. За деякими оцінками, від них щорічно помирає близько 18 млн осіб.
Нове дослідження лікарів з Гарвардського університету вказало на те, чому нездорове харчування підвищує ризик розвитку небезпечних серцево-судинних захворювань. Цього разу, мова йде не про зайвий холестерин, а про інші небезпечні явища в організмі. За даними лікарів, дієта з високим вмістом червоного і переробленого м’яса, солодких напоїв і білого хліба сприяє запаленням в організмі і збільшує подальший ризик серцевих захворювань та інсульту.
Дослідники проаналізували дані більш ніж 210 тис. учасників довгострокових медичних спостережень. З них у 15,8 тис. спостерігалися серцево-судинні захворювання, у тому числі майже 9,8 тис. випадків ішемічної хвороби і майже 6,2 тис. випадків інсульту. Виявилося, що більш високий запальний потенціал в дієті був пов’язаний з підвищеним ризиком серцевих захворювань, ішемічної хвороби серця та інсульту. Ці співвідношення були постійними для різних груп і статей і залишалися значними після подальших Коригувань для інших показників якості харчування.
Грунтуючись на результатах дослідження, американські лікарі рекомендують включати в раціон продукти з більш високим рівнем антиоксидантів і клітковини, які допомагають боротися із запаленням. До них відносяться такі продукти, як зелені листові овочі (наприклад, капуста і шпинат), жовті овочі (наприклад, боби, морква і гарбуз), а також кава, чай, вино і цільнозернові продукти.