Україна

Заборона транзиту нафти. Нова сварка з УгорщиноюСюжет


Заборона транзиту нафти. Нова сварка з Угорщиною

Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від російського Лукойлу після посилення українських санкцій проти нього.

 
Україна має новий конфлікт з Угорщиною та Словаччиною. На цей раз через російську нафту. Минулого тижня Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від російського Лукойлу після посилення українських санкцій проти нього.
 
І Словаччина, і Угорщина заявили, що продовжують отримувати нафту з інших російських постачальників, але з Лукойла.
 
Нові санкції
 
Лукойл перебував під санкціями в Україні з 2018 року, але вони були обмеженими – стосувалися лише виведення капіталів, обмеження торгових операцій та заборони участі у приватизації чи оренді державного майна. У червні 2024 року РНБО суттєво їх розширила, додавши, зокрема, заборону на транзит.
 
У словацькому Мінекономіки заявили, що цей крок вплине на братиславський нафтопереробний завод Slovnaft. Тривалий дефіцит постачання нібито може негативно вплинути на роботу нафтопереробного заводу у Братиславі. Незважаючи на поступовий перехід на альтернативних постачальників, дві третини нафти, яку він переробляє, все ще має російське походження.
 
Обурення сусідів
 
Словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо зателефонував зі скаргами українському колезі Денису Шмигалю. Фіцо розкритикував включення до списку санкцій російської компанії Лукойл. Словацький прем’єр вважає такі санкції “безглуздими”, оскільки, на його думку, вони не завдають шкоди РФ, а лише деяким країнам-членам ЄС.
 
“Словаччина не має наміру бути заручником українсько-російських відносин, а рішення українського президента означає, що словацький нафтопереробний завод Slovnaft, який входить до угорської групи MOL, отримає на 40% менше нафтопродуктів, ніж йому потрібно для переробки”, – заявив словацький прем’єр.
 
За його словами, це вплине не лише на словацький ринок, а й може призвести до припинення постачання нафти, виробленої на Slovnaft, в Україну, що, як зазначив Фіцо, становить майже десяту частину всього українського споживання.
 
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що зупинка транзиту російської нафти через Україну “фундаментально загрожує безпеці енергопостачання Угорщини та Словаччини”.
 
“Це неприйнятний крок з боку України, країни, яка хоче бути членом Європейського Союзу, яка одним рішенням ставить під фундаментальний ризик постачання нафти до двох країн-членів ЄС. Таке рішення України є явним порушенням Угоди про асоціацію”, – вважає він.
 
Блокування грошей
 
Угорщина знову заблокувала 6,5 мільярда євро виплат із Європейського фонду світу на компенсацію постачання зброї Україні. І блокуватиме ці кошти поки не вирішиться проблема з транзитом нафти Лукойлу.
 
“Я також чітко дав зрозуміти, що доки Україна не вирішить це питання, всі повинні забути про виплату 6,5 мільярда євро компенсації за передачу зброї з Європейського фонду світу, бо як би це виглядало, якби ми сприяли виплаті 6,5 мільярда євро, тоді як Україна загрожує безпеці нашого енергопостачання”, – сказав Сійярто.
 
Він вважає, що Європейська комісія “має натиснути на Україну”, щоб дозволити Лукойлу відновити постачання нафти через українську територію.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × 4 =

Back to top button