Світ

Не все вирішено. Харріс може поборотися з ТрампомСюжет


Загальнонаціональне опитування, проведене 21–22 липня компанією Ipsos спільно з Reuters, показало, що віце-президент Камала Харріс, яка набрала 44%, випереджає Дональда Трампа, який набрав 42%.

 

Віце-президент США Камала Харріс яскраво розпочала свою виборчу кампанію. Рекордні грошові збори, підтримка селебріті. Харріс навіть випередила Дональда Трампа на два відсоткові пункти у першому загальнонаціональному опитуванні після рішення Джо Байдена завершити свою передвиборчу кампанію. То що Трампу ще рано святкувати перемогу на виборах?

 

Опитування

 

Харріс випередила Трампа в загальнонаціональному опитуванні з результатом 44% проти 42%, у той же час різниця знаходиться в межах статистичної похибки у 3 відсоткові пункти.

 

У попередньому опитуванні Reuters/Ipsos 15-16 липня Харріс і Трамп набирали по 44% підтримки, а на початку місяця республіканець випереджав віце-президента США на один процентний пункт.

 

Крім того, в останньому опитуванні 56% зареєстрованих виборців США заявили, що 59-річна Харріс “має гострий розум і здатна справлятися з викликами”. Про 78-річний Трамп таке сказали лише 49%, а про 81-річний Байден – лише 22%.

 

Як зазначає Reuters, загальнонаціональні опитування вказують на важливі сигнали про підтримку американцями політиків, але доля президентських виборів у США зазвичай вирішується у кількох ключових штатах, які традиційно підтримують кандидатів із різних партій.

 

Рекордні збори

 

Топ-демократи, яких серйозно розглядали як альтернативу Байдену на президентських виборах, вже підтримали кандидатуру Камали Харріс, а деякі оголосили, що готові активно працювати на її кампанію.

 

Але найкращим показником стали не заяви лідерів, а пожертвування партійців.

 

Харріс надіслали гроші понад 888 тисяч американців, при цьому з них понад 500 тисяч зробили того дня свою першу пожертву на нинішніх президентських виборах. Тобто жертвувати на кампанію Байдена (з тієї ж Харріс як віце-президент) вони не бачили сенсу навіть до провальних дебатів.

 

Харріс вже зібрала 100 мільйонів доларів на свою передвиборчу кампанію.

 

Крім цього, близько 58 000 осіб зареєструвалися як волонтери кампанії віце-президента, що більш ніж у 100 разів перевищує середньоденний показник реєстрації.

 

Боротьба за виборців

 

Всесвітньо відома співачка Бейонсе дозволила віце-президенту США Камалі Харріс безкоштовно використати свою пісню Freedom протягом усієї президентської кампанії.

 

Бейонсе відома суворими правилами щодо використання своїх пісень. Однак на запит команди кандидата від демократів відгукнулась швидко. Таким чином, виконавиця дала зрозуміти, що підтримає кандидатуру віце-президента після того, як Джо Байден знявся з виборів, зазначає CNN.

 

На думку аналітиків, основна категорія громадян, де демократи здатні одержати нові голоси від зміни кандидатури на Харріс – це покоління Z, тобто люди, яким зараз до 30 років. Молоді люди у США традиційно віддають перевагу демократам, але вони майже не ходять на вибори. Харріс може це змінити. І не тільки тому, що вік Харріс не є таким, що “відлякує” для молодих виборців.

 

Є ще дві групи, на які демократи покладають велику надію.

 

Насамперед це жінки, але також – це чорношкірі виборці.

 

Але для Харріс є й проблемні групи.

 

Віце-президент може показати результати слабші за Байдена серед поміркованих білих виборців, особливо серед чоловіків без університетської освіти.

 

Зрештою, навіть у Демпартії є сумніви, чи готові Сполучені Штати обрати не просто першу жінку-президента, а президента, яка мати народилася в Індії, а тато на Ямайці.

 

Демократи вже підготували аргументи для цієї групи. Харріс була прокурором Каліфорнії і відзначилася досить успішною боротьбою зі злочинністю – а це дуже важливо для білих поміркованих виборців.

 

Кадри

 

У разі перемоги Камали Харріс на президентських виборах у США свої посади, ймовірно, залишать держсекретар Ентоні Блінкен, міністр оборони Ллойд Остін і радник національної безпеки Джейк Салліван, пише The Wall Street Journal з посиланням на колишніх і нинішніх чиновників.

 

Видання називає всіх трьох ключових призначенців нинішнього президента Джо Байдена і зазначає, що обрання Харріс може призвести до струсів у команді Демократичної партії з національної безпеки.

 

Центральну роль у команді Харріс, ймовірно, гратиме її радник з національної безпеки Філіп Гордон, пише The Wall Street Journal. В адміністрації Барака Обами Гордон був найвищою посадовцем Держдепартаменту по Європі, а потім працював високопосадовцем Білого дому з питань Близького Сходу.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 × 3 =

Back to top button