Україна

Україна вимагає зброю від Німеччини – до Берліна надійшов офіційний запит

У листі Україна просить ФРН розглянути її прохання вже “найближчим часом”


Фото з відкритих джерел

До міністерства оборони та МЗС Німеччини надійшов офіційний запит від України на постачання оборонних систем озброєнь. Про це повідомляє німецька газета Süddeutsche Zeitung (SZ).

У листі Україна просить ФРН розглянути її прохання вже “найближчим часом”.

Новини за темою: Сподіваються на переговорний процес: У Німеччині пояснили відмову постачати зброю Україні

У документі представлено докладний перелік зброї та військової техніки, які Київ очікує отримати від Берліна. До цього списку входять, зокрема, комплекси ППО середньої дальності, переносні зенітно-ракетні комплекси, переносні комплекси радіоелектронної боротьби із безпілотними літальними апаратами, системи мікрохвильової зброї, електронні радіолокаційні системи, а також прилади нічного бачення, камери спостереження і боєприпаси.

Новини за темою: У бундестазі Німеччини пропонують альтернативу постачанню зброї до України

Уряд Німеччини неодноразово заявляв, що постачання зброї до України виключене.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пояснив відмову Берліна озброювати  Україну не лише відповідальністю за Другу світову війну, а й іншою причиною, пов’язаною із відносинами з Росією. Німеччина, за словами глава уряду, окрім іншого, робить все, щоб Україна залишалася країною-транзитером газу з Росії до Європи.

Нагадаємо, наприкінці травня президент Володимир Зеленський дорікнув Німеччині за відмову надавати Україні зброю.

Це сталося невдовзі після того, як співголова партії “зелених” Роберт Хабек під час візиту до Києва заявив, що Україні важко відмовити в праві на отримання оборонних озброєнь.

У червні тодішній міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас заявив, що Німеччина в принципі не постачає зброю до кризових регіонів світу, до країн, що перебувають у стані війни або яким війна загрожує.

У жовтні стало відомо, що уряд Німеччини на чолі з Ангелою Меркель використав механізм консенсусу в НАТО, щоб блокувати постачання озброєнь Україні.

У новому німецькому уряді Шольца заявили, що їхня позиція не змінилася після відходу Меркель.

А нещодавно ЗМІ писали, що Німеччина блокує плани Естонії, союзника по НАТО, відправити в Україну озброєння, яке раніше належало вже нині не існуючій Німецькій Демократичній Республіці.

Джерело

Back to top button