Цікаве

Не така корисна, як здавалося: кому може зашкодити вівсянка

Не така корисна, як здавалося: кому може зашкодити вівсянка

Вівсяна каша або пластівці — один із найпопулярніших сніданків, який багатьма людьми вважається не тільки смачним, а й корисним. Однак ця каша насправді не така вже й універсальна: деяким вона може зашкодити.

Кому краще не їсти вівсянку?

Насправді овес дійсно є корисним продуктом. Каша з цієї крупи допомагає знизити рівень цукру та холестерину, сприяє травленню та захищає кишківник від поглинання шкідливих речовин, які можуть підірвати здоров’я серця. Однак Наталія Слюняєва, лікарка-гастроентерологиня, розповіла, яким людям краще утриматися від снідання вівсянкою.

Ця страва може стати проблемою для людей, які не можуть сприймати та перетравлювати глютен. Уживання вівсянки сприяють целіакії: кишківник гірше всмоктуватиме поживні речовини, а травлення буде складнішим.

Також вівсянка може стати причиною набору ваги, адже вона насправді досить калорійна. Особливо нашкодити фігурі може каша швидкого приготування: у ній багато крохмалю і майже немає клітковини. Коли він потрапляє в організм, сприяє значному стрибку цукру в крові, тож ефект від такої каші буде аналогічним шоколаду або цукерці. Такий вид вівсянки категорично не корисний.

Вівсяна каша має у складі багато білка, тому з нею варто бути обережними тим, хто має проблеми з нирками. Якщо лікар призначив вам низькопротеїнову дієту, утримайтеся від вівсяних пластівців.

У своєму складі це зерно також має фітинову кислоту, яка вимиває кальцій з кісток. Це може спричинити остеопороз. У ній є і проламін — речовина, що сприяє виникненню запалень в кишківнику.

Back to top button