Україна

Підсумки 15.01: Збиті літаки та цілі ударів РФСюжет


Підсумки 15.01: Збиті літаки та цілі ударів РФ

Залужний підтвердив знищення літаків А-50 і Іл-22; Цілі ракетних ударів Росії змінилися. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Залужний підтвердив знищення літаків А-50 і Іл-22

Українські військові знищили російські літаки А-50 та Іл-22. Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. “Воїни Повітряних сил Збройних сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22”, – написав генерал. Залужний подякував Повітряним силам за чудово сплановану та проведену операцію в Приазов’ї. Пізніше у мережі з’явилось фото пошкодженого російського Іл-22. Поширюють фото і в російських пабліках, зазначаючи, що “пілоти дивом посадили літак”. У Повітряних силах ЗСУ згодом визнали, що Іл-22 таки дотягнув до Анапи, але наголосили, що “реанімація йому не допоможе”. Там також зазначили, що А-50 був і є пріоритетною ціллю, а Іл-22 “попав під роздачу”. Також з’явилася інформація, що тіла екіпажу літака А-50 знайшли у Запорізькій області. 

Цілі ракетних ударів Росії змінилися – ГУР

Ціллю ракетних ударів російських агресорів поточної зими нині є не енергетичні об’єкти, а інфраструктурні, насамперед оборонно-промислового комплексу, штаби, системи управління та окремі підрозділи, які розміщуються на лінії фронту. Про це сказав представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький. Утім, за його словами, країна-агресор не досягає поставлених цілей. Водночас він наголосив, що загроза для нашої енергосистеми зберігається. За даними розвідки, росіяни визначили найбільш критичні об’єкти, які можуть бути уражені саме ракетним озброєнням, а також безпілотними літальними апаратами.

Румуни заблокували другий пункт пропуску – ДПСУ

Румунські фермери почали блокувати ще один пункт пропуску на кордоні з Україною, повідомила Державна прикордонна служба України. “Від прикордонної поліції Румунії отримано інформацію про початок блокування руху вантажних автомобілів на напрямку румунського пункту пропуску Вікову-де-Сус, що навпроти українського – Красноїльськ. Інші види транспорту, а також пішоходи в обох пунктах пропуску оформлюються встановленим порядком як на в’їзд, так і виїзд з України”, – йдеться у повідомленні.

Зеленський провів у Швейцарії важливі зустрічі

Під час візиту до Швейцарської Конфедерації президент України Володимир Зеленський провів зустріч із головою Національної ради Федеральних зборів Швейцарії Еріком Нуссбаумером та головою Ради кантонів Євою Герцог, а також із головами партій і фракцій Федеральних зборів Швейцарії. Співрозмовники докладно обговорили підтримку з боку Швейцарії Української формули миру та подальші кроки щодо її імплементації.

У ГУР оцінили темпи виробництва ракет в Росії

Станом на січень поточного року Росія виробляє понад 200 ракет різного типу на місяць. За останній час виробництво не збільшилося, повідомив представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький. За його словами, Росія багато втратила саме за рахунок того, що її підприємства, які займались постачанням комплектуючих, перебувають під міжнародними санкціями. Разом з тим керовані авіаційні Х-31, Х-35, Х-29, Х-59 виробляються здебільшого з російських комплектуючих.

Австралія відправить на утилізацію гелікоптери, які запросила Україна – ЗМІ

Австралія вирішила розібрати й утилізувати гелікоптери Taipan замість того, щоб передати їх Україні, повідомляє ABC. Вертольоти MRH-90 австралійської армії були зняті у вересні 2023 року з озброєння на 14 місяців раніше запланованого терміну, після того, як за два місяці до цього під час навчань у Квінсленді розбилися чотири військовослужбовці. Україна подала офіційний запит на постачання MRH-90 19 грудня 2023 року, попри те, що в нього є документально підтверджені проблеми з безпекою та експлуатацією. Посол України в Австралії Василь Мірошниченко сказав, що він “сподівається, що все ще є можливість (передачі гелікоптерів, – ред.) тому що ми поки що не отримали жодної відповіді”.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button