Цікаве

Які види спорту можуть подовжити життя: наукове дослідження

Медики і вчені різних країн давно довели важливість дотримання дієт і фізичних вправ для хорошого здоров’я. А тепер серед безлічі видів високого спорту вказали на ті, які здатні не тільки покращити фізичну форму, а й збільшити тривалість життя людини приблизно на 25%.

Це під час дослідження з’ясували британські вчені, пише 1News.

Вивчивши дані про професійних гравців, вони визначили і види вправ, і те, якою мірою ті сприяють довголіттю.

Науковий експеримент провела команда під керівництвом професора Леса Маю. Фахівці дослідили зв’язок між довгостроковою смертністю і кардіореспіраторними захворюваннями, враховуючи інформацію від Управління національної статистики Британії.

Зібраний дані охопили період із 1841 по 2020 рік і стосувалися професійних футболістів, тенісистів, боксерів, гравців у крикет, гольф, регбі та скачки. Кращі спортсмени з цього списку в середньому жили на 13% довше, ніж інші люди.

Вчені оцінили види спорту, які можуть сприяти продовженню життя найбільше:

  • теніс – середня тривалість життя гравців була на 25% вищою, ніж у решти населення;
  • гольф (дослідники дійшли висновку, що обидва ці види спорту збільшують тривалість життя, тому що “в них можна грати на високому рівні до порівняно пізнього віку”);
  • регбі – тривалість життя таких спортсменів приблизно на 11% вища, ніж у населення загалом (це навіть на 6% вище, ніж серед регбістів у 1960 роках);
  • футбол – тривалість життя в середньому така ж, як у решти населення.

Зазначається, що цей показник значно знизився серед футболістів із 1960-х. За словами вчених, це може бути пов’язано з тим, що спортсмени тих років грали менше матчів, а це зменшувало ймовірність отримання травм.

Джерело: Express

Back to top button