Цікаве

Які продукти найкращі у профілактиці раку: наукове дослідження

Оливкова олія, бергамот, куркума та фрукти з овочами названі найкращими нутрієнтами профілактики та лікування раку. Результати дослідження розповідає 1News: загалом медики відзначають найефективнішою протираковою “дієтою” – середземноморський тип харчування.

Які продукти їсти для профілактики раку?

Італійські медики виділили 5 природних антиракових продуктів – це оливкова олія, бергамот, куркума, овочі та фрукти. Бергамот, цитрусовий фрукт, який визначається як гібрид кислого апельсина та лимона або кислого апельсина та лайма.

На сьогодні у бергамота визнано кілька важливих властивостей, у тому числі антиоксидантні, протизапальні, нейропротекторні, гіпоглікемічні та гіполіпемічні властивості проти багатьох метаболічних захворювань. Плоди бергамоту переважно використовуються через його ефірну олію, отриману шляхом подрібнення шкірки плодів, його поліфенольної фракції та його соку.

Куркума – найкраща зі спецій, на думку дослідників, для боротьби з раком

 

Оливкова олія є одним з основних компонентів середземноморської дієти та витягується з плодів оливи, що містять відомі біофенолові секоїридоїди. Серед них одним з найвідоміших є олеуропеїн, який, як було доведено, має численні корисні властивості, включаючи антиоксидантні, протизапальні, протиракові, противірусні. З цієї причини ця натуральна сполука вважається “надфункціональною їжею”.

Куркума – звичайна спеція, але останніми десятиріччями вона викликала науковий інтерес завдяки своєму терапевтичному потенціалу з протираковою, протизапальною, протидіабетичною, антивіковою та нейрорегенеративною дією.

 

Для профілактики раку потрібно їсти більше фруктів та овочів

 

Овочі та фрукти давно визнані ефективними у профілактиці та боротьбі з раком завдяки кверцетину. Це флавоноїд, повсюдно присутній у фруктах та овочах, і з цієї причини їх споживання дуже поширене у середземноморській дієті. Також визнано, що кверцетин виконує безліч корисних функцій, діючи як антиоксидант. А ще він антиканцерогенний, протизапальний, антидіабетичний та протимікробний засіб.

Як краще вживати ці продукти?

Куркуму додають у різні страви, оливковою олією краще заправляти салати, а от плоди бергамоту – дуже на любителя. Найчастіше в кулінарії використовується олія бергамоту. Овочі та фрукти дієтологи рекомендують вживати на день по 400-500 грамів, у різному вигляді: свіжому, тушкованому, запеченому або вареному.

При проблемах із травленням та алергії уточнюйте у свого сімейного лікаря, як краще вам їсти фрукти та овочі, а також чи підходить для вашого раціону куркума та бергамот.

Джерело: Nutrients

Back to top button