Цікаве

Які корисні продукти можуть серйозно зашкодити здоров’ю

Які корисні продукти можуть серйозно зашкодити здоров’ю

Зміст статті

Щоб жити здоровим життям, потрібно правильно харчуватися. Втім, навіть корисні продукти можуть нанести шкоду організму, якщо ними зловживати, або ж не приготувати належним чином. Які здорові продукти можуть потенційно становити токсичну загрозу, і як переконатися що їх споживання безпечне, на ці та інші запитання відповіла доктор медичних наук та лікар Бет МакКемпбелл.

За словами МакКемпбелл, здорові продукти можуть становити загрозу для людини з кількох причин: може бути алергія на продукт, але вона про неї не здогадується, або шкоду здоров’ю може нанести зіпсована чи неправильно приготована їжа. 

Коричневий рис 

Він багатий на поживні речовини та клітковину. Однак може містити неорганічний миш’як. Через постійний вплив миш’яку може збільшити ризик серцевих захворювань і діабету 2 типу, а також раку шкіри, сечового міхура та печінки.

Продукти, що містять коричневий рис, дійсно можуть збільшити вміст канцерогенного важкого металу, миш’яку, оскільки він накопичується в інших здорових, наповнених клітковиною та багатих антиоксидантами зовнішніх шарах зерна. З білого рису вони видаляються під час обробки, а в коричневому рисі в середньому на 80% більше неорганічного миш’яку, ніж у білому.

Як самостійну страву та продукти на основі коричневого рису можна споживати, він набагато корисніший за білий рис, але варто пам’ятати, що їсти його потрібно у помірних кількостях.

Молюски

Мідії, устриці, молюски, морські гребінці, краби, креветки, омари тощо, можуть становити токсичну загрозу вашому здоров’ю залежно від того, що ці організми споживали, перебуваючи в морі, і цей ризик зараження особливо поширений у молюсків. В середині молюсків можуть накопичуватися токсини від дрібних морських організмів (динофлагеллят або діатомових водоростей). Тому ви можете ними отруїтися. 

Непастеризований сир 

Він може може бути потенційно токсичним, оскільки відсутність пастеризації обумовлює накопичення в ньому різних шкідливих бактерій, що можуть загрожувати вашому здоров’ю. Серед найнебезпечніших хвороб, які викликає такий сир, – листерія та кампілобактеріоз. 

Кісточкові плоди

Вишні та інші кісточкові фрукти, такі як персики, абрикоси та сливи, можуть бути потенційно токсичними, оскільки містять ціаногенні сполуки, які ваше тіло може перетворити на отруйний ціаністий водень. Однак шанси, що ви отруїтесь ціанідом, відносно невеликі, якщо тільки не зловживати і не їсти ці продукти разом із кісточками.

Мед

Хоча мед може принести ряд переваг для здоров’я, у непастеризованому стані цей підсолоджувач може містити отруйні алкалоїди, які викликають головний біль, запаморочення, нудоту та блювоту. Він також може містити сіротоксини, які призводять до паралічу та навіть смерті. Мед може бути чутливим до забруднення важкими металами миш’яком, ртуттю, кадмієм і свинцем.

Зокрема, для немовлят мед теж складає потенційну загрозу. Це тому, що мед містить бактерію під назвою C. botulinum, яка може утворювати токсин у кишечнику дитини, викликаючи рідкісну, але смертельну хворобу під назвою дитячий ботулізм.

Паростки

Хоча паростки мають репутацію поживної здорової їжі, багатої на клітковину, вітаміни та мінерали, а також з низьким вмістом натрію, жиру та калорій, ця молода зелень може бути потенційно токсичною, якщо її ретельно не вимити перед їжею. Вживання сирих паростків, таких як люцерна, квасоля або будь-які інші паростки, може призвести до харчового отруєння сальмонелою, кишковою паличкою або лістерією. Ретельне приготування паростків вбиває шкідливі мікроби та зменшує ймовірність харчового отруєння. 

Попкорн у мікрохвильовій печі

Сам попкорн вам не зашкодить, проте хімічні речовини, що містяться у внутрішній частині пакетів для попкорну, можуть підвищити ризик розвитку раку. Коли попкорн готується в мікрохвильовій печі, підкладка пакета розкладається таким чином, що може забруднити солоні зерна всередині.

Back to top button