Цікаве

Як правильно засмагати вагітним без шкоди для здоров’я: корисні поради

Сонце, без якого ми не отримаємо вітамін D і гарну засмагу, може нашкодити – особливо якщо засмагає майбутня мама. При вагітності засмагати можна, тільки робити це важливо правильно. Чим небезпечний загар для майбутньої мами і малюка, коли краще загоряти вагітним, якими засобами захисту користуватися – розповіла акушер-гінеколог Анна Осьмак, передає 1News.

Чи можна вагітним взагалі засмагати і на якому терміні?

Засмагати і купатися майбутнім мамам можна: на ранніх термінах – навіть під відкритим сонцем. Але потрібно вибирати час, коли сонячні промені найменше активні і немає сильної спеки. Тому що саме спека, тобто висока температура повітря, а не тільки відкриті сонячні промені можуть викликати перегрівання і тепловий удар. А на ранніх термінах вагітності відбувається закладання всіх органів і систем малюка, і тепловий удар може негативно на це вплинути. Також будь-якій людині, а не тільки майбутнім мамам, не слід перебувати під відкритим сонцем в самий пік його активності.

Засмагати на ранніх термінах вагітності слід рано-вранці і ввечері, а на пізніших – ще і в тіні або під тентом. Оскільки під відкритим сонцем можна не тільки обгоріти, а ще спровокувати загострення деяких станів, та й засмага у вагітних проявляється швидше.

Чому вагітні швидше загоряють і які можуть бути проблеми?

У вагітних клітини шкіри меланоцити сильніше реагують на ультрафіолетове випромінювання. Це пов’язано з підвищеним рівнем естрогенів в організмі в період вагітності. А ще від засмаги можуть змінитися родимки – як помінятися колір, так і їх кількість. Тому майбутнім мамам потрібно особливо обережно зіграти – ті місця, де багато родимок, краще не виставляти на відкрите сонце.

Також сонячні промені можуть погіршити стан при варикозній хворобі. Тому що стінки вен при нагріванні розширюються, теплообмін ускладнюється, знижується артеріальний тиск – все це призводить до застою крові в венах. Чим більше застій крові – тим сильніше тиск на венозну стінку, відповідно, вена ще більше розширюватиметься.

Тому при схильності до варикозу, а тим більше явних венозних вузлах перебування на сонці потрібно обмежувати.

І якщо майбутня мама вирішила позасмагати – то краще ховатися в тіні або під парасолькою, і навіть ховаючись від відкритого сонця, важливо користуватися захисним засобом з SPF не менше 30. А на пляжі краще 50 – ніж шкіра світліше, тим вище повинен бути фактор захисту від сонячних променів!

Якими ж сонцезахисними засобами можна користуватися вагітним?

Вибираючи сонцезахисний крем, перевіряйте – на ньому повинен бути напис “дозволено під час вагітності”. А ще краще вибирати сонцезахисні засоби, які випускають для дітей. Під час вагітності шкіра може відреагувати навіть на той засіб, який раніше не викликав пігментації або алергії. Тому можна протестувати крем на шкірі передпліччя, щоб стало ясно, є реакція на засіб чи ні.

 

Вагітним краще користуватися дитячими сонцезахисними кремами

 

Краще уникати засобів з оліями, особливо ефірними. Оскільки, як уже сказано, під впливом гормонів шкіра у вагітних чутливіша: може виникнути подразнення. Краще зупинити вибір на кремі або молочку, вони не поглинаються шкірою, а утворюють на ній захисну плівку, яку потім легко змити. Навіть якщо крем водостійкий, нанесіть засіб повторно, якщо викупалися. Оптимальний же інтервал нанесення сонцезахисних кремів під час загоряння – кожні 2 години.

А якщо вагітна засмагає, то чи потрібен їй додатково вітамін D?

Якщо майбутня мама живе в морському регіоні або країні, де інсоляція висока, то вітаміну D її організм виробляє достатньо. В інших випадках, у тому числі і в Україні, у 50% жителів спостерігається дефіцит вітаміну D.

Найкраще дізнатися напевно, є чи ні у вагітної дефіцит вітаміну D, – здати аналіз, для цього здається кров на показник 25-ОН вітамін D. І тільки тоді лікар, який веде вагітність, порекомендує, чи потрібен майбутній мамі додатковий прийом препарату саме влітку. Норма вітаміну D – не менше 40 нг/мл (або не менше 75 нмоль/л).

Джерело: Сьогодні

Back to top button