Цікаве

Як навчитись медитувати: основні поради, як «зловити» дзен

Карантин і самоізоляція, на якій перебувають українці вже більше місяця, не всім дається легко. І це абсолютно зрозуміло зважаючи на багато проблем – цифри хворих коронавірусом, відсутність роботи і грошей, а також необхідність постійно перебувати в чотирьох стінах з членами сім’ї. Внаслідок цього стрес, роздратованість, проблеми зі сном і в стосунках з близькими. В цьому випадку медитація стане відмінним способом для розслаблення і заспокоєння. Її багато хто радить і практикує, а якщо ви ще не серед них – саме час почати медитувати, рекомендує 1News.

Як навчитися медитувати: основні правила

  1. Для медитації необхідно знайти спокійне і відокремлене місце.
  2. Не можна займатися після їжі. Оптимальний варіант – не раніше ніж через 2,5 години після їжі. А після рясної трапези має минути не менше чотирьох годин. В ідеалі – медитувати після пробудження на голодний шлунок.
  3. Перед початком заняття необхідно заспокоїти дихання і постаратися розслабитися.
  4. Виберіть для себе зручну позу, не намагайтеся зробити ту, в якій вам незручно і дискомфортно.
  5. Не можна займатися медитацією після алкоголю і відразу після куріння.

Як навчитися медитувати: основні пози

Для медитації дуже важливо, щоб поза в якій ви займаєтеся, була максимально зручна, відчуття незручності неприпустиме. По-перше, ви не зможете розслабитися, а по-друге, це буде вас постійно відволікати від практики.

У медитації є дві основні пози: сидячи , Коли ви займаєтеся на підлозі, колінах або подушці, і лежачи – “мертва поза” або “поза трупа”.

При цьому для деяких поз в сидячому положенні необхідно схрестити ноги. В такому випадку у чоловіків права нога лежить зверху, а у жінок – ліва. Водночас, руки можуть бути як “закритими”, коли долоні знаходяться тильною стороною вгору або “відкритими”, коли знаходяться вниз тильною стороною долоні.

Як навчитись справлятись з тривогою

Однією їх з найпопулярніших поз медитації є “Джнані-мудра”, коли вказівний і великий пальці з’єднуються в кільце. Вважається, що це підсилює концентрацію і прийом енергії з Всесвіту.

Як навчитися медитувати: техніка виконання

  • Якщо ви тільки вчитеся медитувати, то проводьте свої заняття спочатку 5 хвилин, а потім збільшуйте час до 15 хвилин. Коли ви відчуєте, що готові, можете збільшити час до 45 хвилин – це оптимальний час для медитації.
  • Перший місяць достатньо буде проводити 2-3 заняття в тиждень.
  • Якщо турбуєтеся про вихід, використовуйте таймер, який налаштуєте на певний час.

Після медитації не варто починати роботу або інші справи, краще проведіть час у спокої і релаксації. Так ви зможете закріпити позитивний ефект медитації.


Порада: не сприймайте медитацію, як панацею або ідею “фікс”. Такі заняття повинні бути в задоволення.

Джерело: Сьогодні

Back to top button