Цікаве

Вживання картоплі може збільшити ризик серйозних захворювань: наукове дослідження

Картопля – багатий поживними речовинами овоч, який часто потрапляє на обідні тарілки. Однак, незважаючи на його універсальність і поживність, вживання в їжу може представляти прихований ризик для здоров’я. Дієта з високим вмістом картоплі може сприяти ожирінню, діабету і серцевим захворюванням.

Проблеми виникають передусім через вміст в овочах вуглеводів. Як йдеться в дослідженні, опублікованому в Медичному журналі Нової Англії, вони з високим вмістом вуглеводів, які організм швидко перетравлює, викликаючи стрибок, а потім падіння рівня цукру та інсуліну в крові, розповідає 1News.

З технічної позиції це означає, що коренеплоди мають високий глікемічний індекс (ГІ). ГІ – це рейтингова система для продуктів, що містять вуглеводи – вона показує, наскільки швидко кожен продукт впливає на ваш рівень цукру (глюкози) в крові, коли цей продукт з’їдається самостійно.

Чим швидше їжа розщеплюється на глюкозу в крові, тим сильніше її вплив на рівень цукру в крові, і це може підвищити ризик розвитку діабету другого типу.

Ризик, який картопля представляє для розвитку серцево-судинних захворювань, може бути пов’язаний із високим кров’яним тиском – передвісником серцево-судинних проблем.

Крім того, високе харчове глікімічне навантаження може призвести до того, що люди знову відчують голод незабаром після їжі, що може спричинити переїдання та ожиріння.

Джерело: NEJM

Back to top button