Цікаве

Вчені припускають, що сон з’явився раніше ніж мозок

Мозку необхідний сон, щоб нормально функціонувати, але як виявилося, спати можна і без нього, повідомляє 1NEWS з посиланням на ukrrain.com.

У новій роботі вчені досліджували стан сну у крихітної прісноводної тварини, так званого гідра, яка має найпростішу анатомію і живе без мозку.

“Тепер у нас є вагомі докази того, що тварини придбали потребу у сні до того, як отримали мозок“, – говорить провідний автор дослідження з Університету Кюсю в Японії Тайчи Іто.

Сон майже універсальний в тваринному світі, він спостерігається у людей і всіх ссавців, а також у комах і навіть круглих хробаків. Однак у всіх цих істот існує та чи інша форма центральної нервової системи або мозку. Тому вчені до цих пір не знали, що було раніше еволюція мозку або сну.

Медузи, родичі гідр, у яких також відсутній мозок, демонстрували поведінку, дуже схожу на сон. Але нове дослідження доповнює попередні результати, показуючи, що гідри не тільки сплять, а й реагують на ті ж молекули, які регулюють сон у людей і тварин.

“Грунтуючись на наших висновках і попередніх звітах про медуз, ми можемо сказати, що еволюція сну не залежить від еволюції мозку“, – зазначає Іто.

У своїх спостереженнях учені використовували систему відеокамер, щоб відстежити рух гідр і визначити, знаходяться вони в стані сну або просто завмерли. З останнього стану гідр легко виводили за допомогою ліхтарика.

Дослідники виявили, що у гідр були цикли активного стану і сну, кожен з яких тривав близько чотирьох годин.

Більш того, штучне порушення сну гідр призводило до того, що у істот з’являлися ознаки недосипання. Наприклад, гідрі потрібно більше часу для сну, а також сповільнювався ріст клітин.

“Експерименти надають переконливі докази того, що тварини придбали механізми, пов’язані зі сном, ще до того, як еволюціонувала центральна нервова система. Багато з цих механізмів збереглися в міру розвитку мозку”, – підсумував учений.

 

 

 

 

Back to top button