Цікаве

Вчені назвали звички для зміцнення здоров’я мозку

Вчені назвали звички для зміцнення здоров я мозку

Фото: pixabay.com
Вчені назвали звички для зміцнення здоров’я мозку

Здоровий сон, правильне харчування, нові враження та заняття спортом – це ключ до здорового мозку, стверджують вчені.

Нейробіологи Джейсон Шепард і Талія Лернер  з Університету штату Юта запропонувавши свої власні, схвалені наукою, звички для підтримки здоров’я мозку. Про це пише ScienceAlert.

Вони навели п’ять порад разом із поясненнями і науковими доказами їхньої користі.

1. Давати собі відпочити

“Це означає не просто вимкнути світло і заплющити очі на кілька годин. Йдеться про те, щоб спати від шести до восьми годин, що дає мозку час на обробку нової інформації, формування спогадів і самоочищення. Достатній сон також підвищує адаптивність мозку, допомагаючи йому краще реагувати на нові виклики, що покращує когнітивні функції з віком”, – стверджують вчені.

2. Слідкувати за фізичним здоров’ям тіла

“Регулярна фізична активність не лише підтримує тіло у формі, а й зберігає здоров’я мозку. Фізичні вправи посилюють приплив крові до мозку, допомагаючи йому функціонувати якнайкраще. Згідно з рекомендаціями Центру з контролю і профілактики захворювань США, числом, до якого слід прагнути, є 150 хвилин помірних фізичних навантажень на тиждень. Це не означає, що необхідно щодня відвідувати тренажерний зал; достатньо таких простих занять, як вигул собаки або заняття будь-яким видом спорту”, – радять науковці.

3. Підтримувати зв’язок із зовнішнім світом

“Підтримка міцних стосунків може сприяти поліпшенню емоційного стану, зниженню ризику психічних розладів і зміцненню здоров’я мозку. Цього можна досягти за допомогою таких простих заходів, як обіди з друзями, використання соціальних мереж для підтримання зв’язку з близькими, які перебувають на відстані, або волонтерська робота у своєму районі”, – заявила Лернер.

4. Дізнаватися щось нове

“Нові враження також можуть сприяти зміцненню здоров’я мозку. До них належать подорожі в нові місця, навчання новим навичкам або вихід із зони комфорту в соціальних ситуаціях. Такий новий досвід змушує мозок працювати швидше і краще пристосовуватися до нових умов. Крім того, це додає у ваше життя трохи гострих відчуттів”, – стверджує Шепард.

5. Слідкувати за харчуванням 

“Правильним є повноцінне харчування, що включає фрукти, овочі, нежирне м’ясо і цільні злаки”, – підсумували вчені.

Нагадаємо, раніше вчені з’ясували, що відеоігри можуть поліпшити здоров’я.

Вчені знайшли спосіб передбачити тривалість життя людини

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button