В яких продуктах можна знайти вітамін D та для чого він потрібен
Дефіцит вітаміну D послаблює наш імунітет, збільшує ризики розвитку серцево-судинних захворювань і не тільки. Чим ще такий важливий цей елемент, як зрозуміти його недолік, чи можна отримати вітамін D тільки з їжі – допомогла розібратися гастроентеролог Євгенія Белінська, передає 1News.
Дефіцит вітаміну D – які симптоми і чим це небезпечно
Коли дефіцит вітаміну D в організмі помірний, гострих симптомів нестачі цього елемента може і не спостерігатися. Але як тільки організм не в силах більше компенсувати цей дефіцит, у людини з’являються такі симптоми:
- м’язова слабкість,
- нестабільність нервової системи,
- проблеми з кишківником (закрепи),
- тягнучі болі в кістках таза, передпліччях, стегнах, навіть судоми.
Всі ці симптоми виникають тому що в організмі порушується всмоктування кальцію і фосфору, а ці процеси безпосередньо пов’язані з вітаміном D. Також нестача вітаміну D пов’язана з ослабленням імунітету.
Це підвищує дефіцит цього вітаміну ризики розвитку захворювань серця і судин, хвороби Альцгеймера, розсіяного склерозу. Плюс ще збільшуються ризики інсулінорезистентності, відповідно – набору зайвої ваги, розвитку цукрового діабету.
Як ми отримуємо вітамін D, не тільки з продуктів?
Вітамін D – це комплекс біологічно активних речовин: холекальциферола, ергокальциферолу та інших.
Ергокальциферол ми отримуємо разом з рослинною їжею; холекальциферол синтезується нашою шкірою під впливом ультрафіолету плюс потрапляє в організм з їжею тваринного походження. Вітаміном D багаті такі продукти:
- жирні сорти риби і риб’ячий жир, ікра
- жирні молочні продукти (але в набагато меншому ступені ніж риба) – сир, вершкове масло і т.д.,
- яєчні жовтки,
- дикорослі гриби (лисички).
- Також для отримання ергостеролу використовують дріжджі – це основне джерело промислового отримання вітаміну D.
Але щоб вітамін D засвоївся, потрібен жир, оскільки цей вітамін відноситься до жиророзчинних.