Цікаве

В яких продуктах можна знайти вітамін D та для чого він потрібен

Дефіцит вітаміну D послаблює наш імунітет, збільшує ризики розвитку серцево-судинних захворювань і не тільки. Чим ще такий важливий цей елемент, як зрозуміти його недолік, чи можна отримати вітамін D тільки з їжі – допомогла розібратися гастроентеролог Євгенія Белінська, передає 1News.

Дефіцит вітаміну D – які симптоми і чим це небезпечно

Коли дефіцит вітаміну D в організмі помірний, гострих симптомів нестачі цього елемента може і не спостерігатися. Але як тільки організм не в силах більше компенсувати цей дефіцит, у людини з’являються такі симптоми:

  • м’язова слабкість,
  • нестабільність нервової системи,
  • проблеми з кишківником (закрепи),
  • тягнучі болі в кістках таза, передпліччях, стегнах, навіть судоми.

Всі ці симптоми виникають тому що в організмі порушується всмоктування кальцію і фосфору, а ці процеси безпосередньо пов’язані з вітаміном D. Також нестача вітаміну D пов’язана з ослабленням імунітету.

Це підвищує дефіцит цього вітаміну ризики розвитку захворювань серця і судин, хвороби Альцгеймера, розсіяного склерозу. Плюс ще збільшуються ризики інсулінорезистентності, відповідно – набору зайвої ваги, розвитку цукрового діабету.

Як ми отримуємо вітамін D, не тільки з продуктів?

Вітамін D – це комплекс біологічно активних речовин: холекальциферола, ергокальциферолу та інших.
Ергокальциферол ми отримуємо разом з рослинною їжею; холекальциферол синтезується нашою шкірою під впливом ультрафіолету плюс потрапляє в організм з їжею тваринного походження. Вітаміном D багаті такі продукти:

  1. жирні сорти риби і риб’ячий жир, ікра
  2. жирні молочні продукти (але в набагато меншому ступені ніж риба) – сир, вершкове масло і т.д.,
  3. яєчні жовтки,
  4. дикорослі гриби (лисички).
  5. Також для отримання ергостеролу використовують дріжджі – це основне джерело промислового отримання вітаміну D.

Але щоб вітамін D засвоївся, потрібен жир, оскільки цей вітамін відноситься до жиророзчинних.

Вітаміном Д особливо багаті яйця, жирна риба, також його багато в жирних молочних продуктах, наприклад вершковому маслі

 

Однак за певних умов цей елемент не засвоюється організмом, скільки б багатою їм їжі або харчових добавок ми б не брали.

Коли вітамін D не засвоюється і що робити?

Дефіцит вітаміну D дуже часто виникає при патологіях жовчного міхура, захворюваннях кишківника, зовнішньосекреторної недостатності підшлункової залози. У таких випадках потрібно коригувати проблему і додатково приймати препарати.

Дізнатися точно, є чи ні дефіцит вітаміну D допоможе аналіз крові на 25 (ОН) D. Також точно знаючи свої показники здоров’я, лікар зможе коректно підібрати дозування, якщо потрібно буде додатково приймати препарати вітаміну D.

Додатковий прийом препарату може бути актуальний восени, оскільки навіть влітку мало хто з нас гуляє щодня на сонці по 15-20 хвилин в шортах і майці. А восени такої можливості взагалі немає. Також осінь – пора загострення хронічних захворювань, сезонних ГРВІ, тому важливо підтримати імунну систему. І в цьому теж допоможуть певні продукти.

Джерело: Сьогодні

Back to top button