Цікаве

Топ-9 продуктів для мозку: необхідно включити в раціон

Головний мозок, так само, як і будь-який інший орган, вимагає підживлення вітамінами і мікроелементами. Зовсім не обов’язково приймати аптечні препарати. Можна просто включити в свій раціон деякі продукти. Про те, скільки і чого потрібно їсти, розповідає гастроентеролог Ірина Казимир, передає 1News.

Обов'язково додайте в раціон червону цибулю

Зелений чай. Стимулює мозкову активність завдяки гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК). Вона має ноотропну дію – підживлює мозок і стимулює енергетичний обмін в нервових клітинах, покращує розумову працездатність, підвищує коефіцієнт інтелекту. Норма: 2-3 чашки.

Куркума. Популярна в азіатській кухні приправа містить від 3 до 6% куркумину. В одному дослідженні було виявлено, що куркумін значно покращує робочу пам’ять літніх людей і знижує ризик розвитку деменції (недоумства). В ідеалі в день потрібно вживати 1 г куркуми.

Омега-3 жирні кислоти. Мозок на 60% складається з жиру. Невипадково Омега-3 – найкращий вид харчового жиру – збільшує нейрогенез аж на 40%! Крім того, ці кислоти підвищують рівень нейротрофічних фактора мозку – білку, що кодується геном BDNF, який стимулює розвиток нейронів. Рекомендована доза – 2-4 г в день.

Лохина. Багата цінними речовинами – антоцианами (надають ягодам темно-синій колір). Вони стимулюють процес нейрогенеза і покращують когнітивні функції мозку, що знижує ризик хвороби Альцгеймера. У людей, які щодня з’їдають лохину, поліпшується пам’ять, увага та інші когнітивні показники. Бажано з’їдати близько 100-200 г ягід в день.

Гінко білоба. Сприяє утворенню нейронів, поліпшенню когнітивних функцій, а також зменшення бета-амілоїдних бляшок у пацієнтів з хворобою Альцгеймера. Рекомендована доза – 120 мг екстракту гінкго білоба в день.

Ягоди годжі. Відрізняються загальнозміцнюючими і антиоксидантними властивостями, а також стимулюють нейрогенез. До речі, аналогічною дією володіє барбарис. Для дієвого ефекту достатньо з’їдати 1 чайну ложку без гірки.

Кверцетин. Це природне з’єднання активізує нейрогенез. Міститься в цибулі (особливо червоному), яблуках, болгарському перці, томатах, брусниці. Рекомендована доза – до 500 мг в день.

Екстракт виноградних кісточок. Корисний для серця і системи кровообігу, що також може збільшити ріст клітин мозку. Приймати до 100 мг в день (продається в аптеці у вигляді 90-%-ого екстракту).

Вітамін E. Потужний антиоксидант проти вільних радикалів. Джерела: зародки пшениці, фундук, масло (вершкове, соняшникова, оливкова), яйця, гарбуз, обліпиха. Мінімальна доза в день – 3-4 мг.

Джерело: Сьогодні

Back to top button