Цікаве

Що потрібно знати про роботу мозку, щоб змінити своє життя

Мозок має велику силу і можливості, які дозволяють людині жити повним і насиченим життям. Головне – знати його головні функції та можливості, щоб використовувати їх на повну. Психолог Анна Литвинчук розповіла п’ять фактів про мозок, які змінять ваше життя, передає 1News.

1. Мозок не бачить різниці між реальним та уявним

Мозок реагує в рівній мірі на все, про що ви думаєте. У цьому сенсі для нього немає різниці між об’єктивною реальністю і вашими фантазіями. З цієї причини можливий так званий ефект плацебо, каже психолог.

Якщо мозок вважає, що ви приймаєте фармацевтичний препарат, то реагує на нього відповідним чином. Випив плацебо, думаючи, що це аспірин, і мозок дасть організму команду знизити температуру тіла.

Як мозок допомагає змінити життя

“Точно так само працює і ефект ноцебо, але в зворотному напрямку. Якщо іпохондрик дивиться вечірній випуск новин і чує в них про спалах нової хвороби, то він може навіть почати фізично відчувати її симптоми”, – розповідає експерт.

Гарна новина ж у тому, що якщо ви дивитеся на світ в рожевих окулярах, то напевно частіше відчуваєте себе щасливим за рахунок аномального високого рівня серотоніну (гормон радості) в крові.

Будь-яка конструктивна думка або мрії про світле майбутнє здатні поліпшити ваш фізичний стан прямо тут і зараз.

2. Ви бачите те, про що думаєте найчастіше

Все, про що ви думаєте, стає основою вашого життєвого досвіду. Наприклад, якщо ви купите новий автомобіль, то станете частіше помічати машини цієї марки в місті. Вся річ у тім, що після покупки ви думаєте про свою машину частіше, ніж думали досі.

Психолог також пояснила, чому це важливо знати:

  • Вибратися з будь-якої стресової ситуації можна, просто перепрограмувавши своє мислення.
  • Якщо ви намагаєтеся аналізувати політичну ситуацію, що подається різними ЗМІ по-різному, то вірити будете тільки тим, які відображають вашу власну точку зору.
  • Якщо ви хочете змінити що-небудь в своєму житті, почніть зі зміни розумових шаблонів.

3. Більшу частину часу мозок працює на автопілоті

В середньому людський мозок за день генерує 60 тис. думок. Але понад 40 тис. з них будуть тими ж думками, які ви ганяли в своїй голові вчора. Ось чому так просто скотитися в штопор негативного сприйняття життя, пояснила Анна, і саме тому людям частіше потрібно міняти звичну обстановку на незнайому, щоб “прочистити” мізки.

“Негативні думки створюють стрес і занепокоєння самі по собі, навіть якщо реальної на те причини немає. І вони реально руйнують імунітет, який змушений на це реагувати”, – пояснила психолог.

Важливо регулярно тренувати свій мозок і змушувати його частіше реєструвати позитивні думки. Чим більше ви будете намагатися, тим швидше і простіше у вас буде виходити. Ставитися до життя свідомо – це пробувати взяти всі ці несвідомі процеси під власний контроль. Кінцева мета практики – домогтися того, щоб більшість ваших думок, що виникають “за замовчуванням”, були позитивними.

4. Періодично відключатися – це життєво важливо

Ви можете буквально тонути в тисячах негативних думок, які застряють у вас в голові протягом дня. Тому вам потрібно “відключатися”: це дасть перепочинок для імунної системи, зробить вас здоровішими і щасливішими.

“Найпростіший спосіб на кілька хвилин “вимкнути” мозок – медитація. Вона дозволяє перетворити вашу свідомість в зручний і ефективний інструмент”, – радить експерт.

Правильно плануйте свою відпустку

А з стосовно відпустки психолог рекомендує вибирати активний відпочинок: лижі, дайвінг, походи в гори. Чим простіше вам зосередитися на захоплюючому процесі, тим ефективніше “прочищається” голова.

5. Ви самі можете змінити свій мозок

Коли людина зосереджується на якийсь розумової діяльності, то її мозок в цей момент активно генерує нові нервові зв’язки. Цей процес біологи називають нейропластичністю.

Ось як це працює. Якщо ви думаєте, що не в змозі схуднути, то з часом лише будете зміцнюватися в цій думці. А ось якщо ви заміните це підсвідоме переконання на думку: “Я у відмінній фізичній формі”, то ваш мозок буде щоразу будувати до неї нові нейронні зв’язки. Ви почнете все частіше помічати нові можливості, які дозволять вам перетворити цю підсвідому установку в нову реальність.

“У вас є можливість підпорядкувати собі свою свідомість і змінитися. У вас є можливість домогтися всього, чого ви хочете. Головне – повірити в це. Адже будь-який фізичний процес починається з думок, які виникають у вашій голові”, – підсумувала психолог.

Джерело: Сьогодні

Back to top button