Цікаве

Розчинна кава: її корисні сторони і шкода

Більше 50% всього споживання кави в ряді країн припадає на його розчинний варіант. Чи є користь в такому напої, і якої шкоди він може в собі таїти?

Розчинна кава – це вид кави, приготований з кавового екстракту з видаленням води. Існує два основних способи приготування розчинної кави.

Перший спосіб: розпилювальна сушка. Кавовий екстракт розпорошується в гаряче повітря, який швидко висушує його частинки, перетворюючи їх в дрібний порошок або дрібні шматочки.

Сублімаційне сушіння. Кавовий екстракт заморожують і нарізають на дрібні фрагменти, які потім сушать при низькій температурі в умовах вакууму.

Вважається, що обидва методи зберігають якість, аромат і смак кави.

Чи містить розчинну каву антиоксиданти? Кавові зерна відносяться до числа найбільших джерел антиоксидантів – речовин, що захищають організм від клітинних дефектів, запалення, надлишкового окислення і раку. В розчинній каві антиоксиданти присутні, і в досить великій кількості.

Крім того, одна стандартна чашка розчинної кави містить невелику кількість калію, магнію і ніацину (вітамін B3). В цілому, розчинна кава пов’язана з тими ж перевагами для здоров’я, що й інші види кави.

Розчинна кава містить менше кофеїну, ніж варена. Одна чашка розчинної кави, що містить одну чайну ложку порошку, може містити 30-90 мг кофеїну, а одна чашка вареної кави містить 70-140 мг кофеїну.

Таким чином, розчинна кава може бути кращим вибором для тих, кому необхідно скорочувати споживання кофеїну, висока концентрація якого викликає занепокоєння, порушення сну, розлад шлунку, тремор та прискорене серцебиття.

Корисні якості розчинної кави. З огляду на, що розчинна кава містить ті ж антиоксиданти і поживні речовини, що і звичайна кава, він володіє схожими позитивними ефектами:

  • активізує мозкову діяльність – за рахунок вмісту кофеїну;
  • прискорює метаболізм;
  • зменшує ризик нейродегенеративних захворювань, таких як хвороби Альцгеймера і Паркінсона;
  • зменшує ризик розвитку діабету 2 типу;
  • покращує стан печінки, знижує ризик захворювань печінки, таких як цироз і рак печінки;
  • сприяє довголіттю.

Однак важливо мати на увазі, що багато досліджень, в яких був зроблений висновок про вищеназвані властивості розчинної кави, були тільки спостережливими.

Розчинна кава містить більше акриламіду. Акриламід є потенційно шкідливою хімічною речовиною, яка утворюється при обсмажуванні кавових зерен. Встановлено, що розчинна кава може містити вдвічі більше акриламіду, ніж кава, яка вариться. Надмірний вплив акриламіду може пошкодити нервову систему і збільшити ризик розвитку раку.

Джерело: МедікФорум

Back to top button