Цікаве

Постковідний синдром: скільки триває та як підтримати імунітет

Майже кожен чув про постковідний синдром, але наскільки серйозний це стан для організму? Які шанси легко перенести ковід і його наслідки, а найголовніше – як допомогти імунітету вийти переможцем, а наслідкам хвороби не зіпсувати вам здоров’я, розповіла експерт-імунолог Людмила Осипова, передає 1News.

Людмила Станіславівна – автор понад 350 наукових публікацій, завідувачка лабораторії клінічної імунології, к. м. н., доцент, член Європейської академії алергології та клінічної імунології (EAACI), член Української школи молекулярної алергології та імунології (USMAI).

Експертка підкреслює, що не варто недооцінювати постковідний синдром, оскільки навіть за досить легкого перебігу COVID-19 період після хвороби може бути серйозним випробуванням для людського організму.

Постковідний синдром – це ускладнення, період відновлення чи взагалі окрема хвороба?

Так званий постковідний синдром часом людина переносить важче за найгострішу фазу захворювання на ковід. Дійсно, цей синдром вже внесений у Міжнародну класифікацію хвороб і визнаний окремим захворюванням. Безпосередньо гострий період COVID-19 триває в середньому близько 3 тижнів, потім близько півтора місяця може тривати хронічний перебіг хвороби. А постковідний синдром може зайняти від трьох місяців до пів року.

Що відбувається з людиною в постковідний період

Найчастіше в такому стані людина швидко втомлюється, відчуває слабкість, зниження життєвих сил – так проявляється синдром хронічної втоми. Але він характерний не тільки для вірусу Sars-Cov-2, а й для будь-якої перенесеної людиною інфекції – того ж грипу або ГРВІ. Але відмінність у тому, що після перенесеної коронавирусної хвороби такий стан, як уже сказано, може тривати до 12 тижнів, тобто до трьох місяців, і навіть до пів року. Звичайно, якість життя різко падає, людина не може повноцінно працювати. Хронічна втома постійна і відчувається навіть у стані спокою, оскільки страждає вегетативна нервова система, у людини частішає серцебиття.

Інше, ускладнення, що частіше трапляється, – це пошкодження вірусом і запальними процесами серцево-судинної системи. Особливо часті міокардит і перикардит – запалення серцевого м’яза і зовнішньої серцевої оболонки. Ці стани потребують дальшого лікування, щоб уникнути розвитку серйозних серцевих захворювань.

Тобто людина, ослаблена ковідом, стає легкою здобиччю і для інших хвороб?

Абсолютно правильно. Проведені у перехворілих на ковід людей лабораторні аналізи показали, що в цей період у крові збільшується кількість лейкоцитів, що говорить про запальний процес в організмі. А рівень лімфоцитів – клітин, що відповідають за імунітет, катастрофічно низький. І їхня кількість ще довго не відновлюється, як раз протягом усього постковідного синдрому. На цьому тлі “прокидаються” інші інфекції, людина більш схильна до інших хвороб, особливо рецидивує герпес. Тобто герпес і ковід “ідуть за руку” і приводять до дуже несприятливих наслідків.

Тепер зрозуміло, чому постковідний синдром у всіх протікає по-різному – це пов’язано з імунітетом

Безумовно, це залежить від індивідуальних особливостей імунної системи кожної людини. Якщо сказати коротко, то чим сильніше імунітет, тим коротша хвороба, а чим імунна система слабкіша, тим важче переноситься будь-яке захворювання і його рецидиви. Сильна імунологічна реактивність – це запорука того, що постковідний синдром не буде таким гострим, людина перенесе його легше.

Це характерно для будь-якої вірусної інфекції. Всі хворіють у різній формі: хтось у легкій, хтось на ногах переходив і навіть не помітив, а хтось переніс важко.

А чи може імунітет впасти і чому?

Ні, саме так говорити некоректно. У народі кажуть, що “падає імунітет”, медики описують цей стан як зниження імунологічної реактивності. І найбільший за значущістю провокатор зниження імунного захисту – це стрес. Тепер і весь світ, і Україна переживають не найкращі часи, всі живуть у стані хронічного стресу. Брак інформації або її спотворення викликає ще більше паніки у занепокоєних людей.

Локдаун і обмежені умови теж відіграють стресову роль, приплюсуйте сюди ще спад економіки – і можливість повноцінно харчуватися теж під великим знаком питання. Тому нинішня реальність – не найкращі умови для нашої імунної системи. Крім перелічених умов, додайте погану екологію і постійні мутації вірусів. Все це сприяє ще більш важкому перебігу постковідного синдрому.

Як краще підтримати імунітет і пережити постковід?

Імунну систему, безумовно, треба підтримувати, і не тільки повноцінним харчуванням або релаксувальними процедурами. Найсвіжіші наукові дослідження говорять про ефективність комплексної підтримки: це збалансоване харчування, вітаміни групи В і С плюс нутрицевтики, тобто біодобавки. І тут дуже важливо правильно підібрати препарат, щоб не перестимулювати імунну систему і не викликати такий стан, як т. зв. цитокіновий шторм. Це запальна реакція в організмі у відповідь на той чи інший препарат, коли починається справжня “пожежа” – імунітет атакує власні здорові клітини. Тому популярні імуностимулятори, які можуть викликати цитокіновий шторм, для лікування постковідного синдрому не годяться.

Джерело: Сьогодні
Back to top button