Цікаве

Омега 3: чому потрібна та до чого може привести дефіцит

Суха шкіра, ламке та мляве волосся, швидкий занепад сил – ці ознаки вказують на нестачу в організмі поліненасичених жирних кислот. Але дефіцит Омега-3 також небезпечний для серцево-судинної системи, розповідає 1News.

Чим корисні Омега-3 для серця і судин

Омега-3 – потужний антиоксидант, який не дозволяє кисню (вірніше, його активним формам) руйнувати мембрани клітин. Цього разу вчені досліджували роль поліненасичених жирних кислот, як можливість профілактик захворювань серця і судин. Показники здоров’я відстежили у добровольців від 30 до 74 років, які вже мали низку проблем з серцем. І з’ясували, що для зниження ризику інфарктів та інших захворювань серця достатня кількість Омега-3 має бути в мембранах еритроцитів.

Це червоні кров’яні тільця, які відповідають за перенесення кисню з легенів до інших тканин і органів тіла. Медики з’ясували, що додаткове вживання поліненасичених жирних кислот допомагає знизити шкідливий холестерин, запальні маркери, поліпшити стан серця при аритмії (порушення серцевого ритму). І навпаки, при дефіциті в мембранах еритроцитів Омега-3 кислот спостерігалося погіршення здоров’я добровольців, особливо зросли ризики інфаркту і спостерігалося підвищення шкідливого холестерину. Але як Омега-3, так і інші вітамінні комплекси і добавки потрібно вживати правильно.

А як краще наситити організм Омега-3 кислотами?

Добровольці вживали продукти, багаті на Омега-3 і харчові добавки. Зазначається, що свіжа морська риба, не менше 250 грамів на тиждень, допомагає знизити кількість шкідливого холестерину не гірше, ніж капсули з риб’ячим жиром.

На Омега-3 кислоти особливо багата морська риба, волоські горіхи і лляна олія

Лідери з продуктів за вмістом поліненасичених жирних кислот, крім жирної морської риби (в тому числі і доступних анчоусів, скумбрії, тунця, оселедця), – морепродукти, морські водорості, олія льону, авокадо, волоські горіхи. З препаратів – найефективніші харчові добавки з Омега-3 саме в формі тригліцеридів.

Джерело:  Nutrients

Back to top button