Цікаве

Недооцінена хвороба: чим загрожує плоскостопість

Недооцінена хвороба: чим загрожує плоскостопість

Зміст статті

Навколо цього діагнозу існує дві суперечливих думки: одні вважають, що плоскостопість — це нормально. Мовляв, у сучасної людини через взуття стопа не може не деформуватися. Інші — що ця патологія небезпечна і призводить до проблем з хребтом. Розповідаємо, як йдуть справи насправді.

Як виглядає плоскостопість?

У стопи є два склепіння, схожих на арки — – поздовжній і поперечний. Вони потрібні, щоб пружинити і розподіляти навантаження при ходьбі. Коли одна з цих арок опускається, стопа повністю стикається з підлогою. Це і викликає зовнішні ознаки захворювання: збільшення ноги в розмірі, зміна ходи, порушення постави, «завалювання» стоп і стертість взуття з внутрішньої сторони.

Через що таке може статися?

Через неправильну роботу зв’язок і м’язів: якщо вони не підтримують кістки в правильному положенні, розвивається плоскостопість. Ось з яких причин може порушитися їх робота:

  • Ногам не вистачає навантаження: людина мало ходить, не бігає, не тренується. Через це м’язи просто слабшають.
  • Навантаження, навпаки, занадто сильне. Це трапляється через зайву вагу, незручне взуття або роботи “на ногах”.
  • Травми і хвороби (переломи, паралічі, рахіт).
  • Спадковість – близько 3% дітей з плоскостопістю отримують хворобу від своїх батьків.

Це небезпечно?

Так, через відсутність амортизації при ходьбі страждають кістки і суглоби. Замість того, щоб брати навантаження на себе, стопа перекладає її на інші частини кістяка.

Перші симптоми плоскостопості — це біль в ногах і п’ятах. У міру його розвитку з’являється набряк, п’яткові шпори і мозолі, росте кісточка, страждає хребет. У цьому випадку плоскостопість може призвести до серйозних проблем: аж до грижі міжхребцевих дисків.

Back to top button