Цікаве

Не морквою єдиною: де шукати вітамін А

Без вітаміну А, вірніше його метаболітів, ми не зможемо нормально бачити. Але крім важливості продуктів і добавок з вітаміном А у нашому раціоні також необхідно, щоб цей елемент добре засвоївся в організмі, розповідає 1News.

Чому такий важливий саме вітамін А для зору?

Провітамін А (В-каротин) – один з ключових компонентів, які відповідають за зорову функцію. Він входить до групи ретиноїдних сполук та каротиноїдів, які також діють як медіатор росту, міцного імунітету та запоруки успішного ембріонального розвитку клітин.

Без вітаміну А і люди, і тварини не зможуть нормально бачити, оскільки за допомогою синтезу цього вітаміну в організмі сітківка наших очей перетворює світло на метаболічну енергію.

В організмі провітамін А перетворюється на безпосередньо вітамін А. Але щоб він засвоївся, важливо правильно поєднувати продукти, багаті на В-каротин. А також не мати проблем у роботі кишівника, оскільки метаболіти вітаміну А, особливо ті, що ми отримуємо з тваринною їжею, всмоктуються через тонкий кишківник.

Якщо у людини проблеми з травленням, це сприяє дефіциту вітаміну А. Як і обмеження в раціоні деяких продуктів, що його містять.

Які продукти містять вітамін А?

Найбільше багата ним улюблена багатьма морква. Але В-каротин сам по собі погано засвоюється організмом, тому моркву краще їсти разом з жирами – вершками, маслом (вершкове масло теж містить цей вітамін), можна зі сметаною, сиром. Також багаті на вітамін А яйця, петрушка, абрикоси, курага, брокколі, болгарський перець.

Крім моркви, вітаміном А багаті петрушка, перець, броколі, а ще – яйця

 

Якщо ви хочете отримати справжню “вітамінну бомбу” для здоров’я вашого зору, приготуйте салат з моркви, перцю, зелені, заправивши його лляною олією. Олія льону містить багато Омега-3 поліненасичених жирних кислот (не менше, ніж жирна морська риба), а вони теж дуже важливі для здоров’я очей.

Джерело: Nutrients

Back to top button