Цікаве

Названо 5 причин виникнення зубного каменю та способи профілактики

Названо 5 причин виникнення зубного каменю та способи профілактики

Содержание

Зубний камінь — явище дуже неприємне і знайоме кожному з нас. Ми поговорили з лікарем-стоматологом Луїзою Автандилян і дізналися, з яких причин виникає ця поширена проблема і як запобігти її за допомогою засобів профілактики.

Звідки у роті каміння?

Зубний камінь є затверділим з часом м’яким зубним нальотом, що складається з відмерлих клітин, білків, залишків їжі, а також мінералів.

У нормі на зубах кожної здорової людини присутні бактерії, які особливо активно розмножуються після їжі — саме в результаті їхньої життєдіяльності утворюється м’який, слабо пігментований наліт у вигляді плівки. Але згодом (зазвичай вже за 8 годин за відсутності гігієни) пухкі відкладення починають тверднути під впливом мінеральних солей, які у слині. Залежно від локалізації розрізняють два види зубного каменю — поддесневий (виникає на корені зуба) і наддесневий (у пришийковій ділянці). Тверді зубні відкладення не тільки псують зовнішній вигляд посмішки, але й можуть доставити масу стоматологічних проблем — від неприємного запаху з рота (галітозу) та кровоточивості ясен до розвитку множинного карієсу, гінгівіту та пародонтиту.

Недотримання правил особистої гігієни

Найголовніша причина – відсутність систематичної та правильної гігієни порожнини рота. Як було сказано раніше, процес затвердіння зубного нальоту починається вже через 8 годин після прийому їжі, тому важливо чистити зуби двічі на день – вранці та ввечері, а протягом дня користуватися доступними допоміжними засобами – флоссом, портативним іригатором. жувальною гумкою без цукру або ополіскувачем.

Можна скористатися чистою водою і прополоскати рот після їжі, особливо після вживання магазинних солодощів і випічки: ці продукти — джерела швидких вуглеводів, що є живильним середовищем для патогенних мікроорганізмів і прискорюють їх розмноження. До цього ж пункту можна віднести неправильно підібрану, занадто м’яку або неякісну зубну щітку, яка просто неефективна і не справляється із зубним нальотом, як належить.

Шкідлива звичка — куріння

Куріння значно прискорює процес утворення зубного каменю: м’який наліт під впливом нікотинових смол покривається специфічною плівкою і твердне швидше, а токсичні речовини, що містяться в тютюновому димі, сприяють скупченню хвороботворних мікробів і подальшому розвитку карієсу з усіма витікуючими наслідками. .

Вживання фарбуючих напоїв

Регулярне вживання чорного чаю, кави та червоного вина, багатих на танини, також може спровокувати виникнення цієї неприємної проблеми: постійне відкладення пігментованого нальоту в важкодоступних місцях на емалі рано чи пізно призведе до утворення зубного каменю.

Недостатня кількість твердих продуктів у раціоні

Тверда їжа при пережовуванні очищає поверхню зубів від м’яких відкладень та залишків їжі, а також масажує ясна. Особливо корисно для цього пожувати сирий овоч чи фрукт — яблуко, морква чи зелень. Коли людина харчується переважно м’якою їжею, природного механічного очищення зубної емалі від нальоту немає.

Особливості будови зубощелепної системи

Неправильний прикус, скупченість та дефекти зубного ряду, порушення жувальної функції, а також наявність ортодонтичних конструкцій заважають проведенню ретельної гігієни ротової порожнини, тим самим суттєво підвищуючи ризик утворення зубного каменю.

Як запобігти проблемі?

Найкраща профілактика — не тільки гігієнічні процедури, що проводяться щодня, а й професійна гігієна порожнини рота в кріслі стоматолога. Сеанс профгігієни відбувається у трьох етапах:

Ультразвукове чищення зубів — лікар-гігієніст легко видаляє зубний камінь, який неможливо прибрати самостійно в домашніх умовах; Air Flow – абразивно-повітряний метод чищення зубів – дбайливо очищає зубну емаль від темного пігментованого нальоту; Полірування поверхні зубів спеціальною пастою – для надання посмішці здорового блиску.

Back to top button