Цікаве

Навіщо люди сплять: цікаві факти про сон

Загальновідомий факт, що людина для нормального самопочуття має спати близько 8 годин на добу. Про це стверджує і МОЗ. На перший погляд, це небагато, але коли порахуєш на все життя… Якщо вам, наприклад, 30 років, то свідомо діяли з них ви всього 20, а ціле десятиліття просто проспали, розповідає 1News.

Що таке сон: значення для людей

Сон – це найважливіший складник здорового життя, особливий стан свідомості, а також природний фізіологічний процес, що характеризується зниженою реакцією на навколишній світ і специфічною діяльністю мозку.

Повноцінний сон сприяє нормальному самопочуттю, красі, успіху в професійному та особистому житті. Під час сну організм відпочиває, виробляє важливі гормони, в ньому відбувається регенерація тканин, відновлюються фізичні і розумові сили.

Цікаві факти про сон

  1. Ранок покаже, що вечір не скаже . Справді, відпочилий мозок ліпше вирішує ті завдання, які напередодні здавалися надто складними. Річ у тім, що під час сну відбувається вибіркове стирання пам’яті, завдяки чому поліпшується сприйняття і концентрація.
  2. Від чого залежить сон. Зовнішні чинники істотно впливають на сновидіння. Наприклад, задушлива атмосфера і занадто висока температура в кімнаті провокує кошмари, пов’язані з тіснотою приміщення, пожежею або задимленням, а протяг і прохолода, навпаки, створює образи криги і замерзання.
  3. Людина не може без сну. Позбавлення цього виду відпочинку є важким випробуванням. Після кількох безсонних днів свідомість втрачає ясність, людина відчуває непереборне бажання заснути і часто поринає у граничний стан зі спутаною свідомістю. Такий спосіб психологічного тиску здавна вважався однією з найжорстокіших тортур у в’язницях.
  4. Всім сняться сни. Але не всі люди можуть їх запам’ятати. Сновидіння зазвичай виникають у фазі швидкого сну, який набагато коротший за повільний сон. Якщо людина прокидається після швидкої фази, вона краще запам’ятовує своє сновидіння.
  5. Як запам’ятовувати сни. У перші кілька хвилин після пробудження майже 50% снів забувається назавжди, а на десятій хвилині йдуть з пам’яті понад 90% снів. Але якщо заздалегідь налаштуватися на запам’ятовування снів і ні на що не відвертати уваги після пробудження, ймовірність зберегти сон у пам’яті зростає.
  6. Усвідомлені сновидіння. Виявляється, своїми снами можна керувати. І людина уві сні може розуміти, що це таки сон. Це відбувається спонтанно або після певних тренувань.
  7. Наука про сон. Є і такий розділ медицини, який називається сомнологія. Він присвячений дослідженням сну, його розладам, лікуванню та впливу на здоров’я людини. А основним методом діагностики є полісомнографія – дослідження сну за допомогою спеціальних комп’ютерних комплексів.
  8. Великі спали мало. Гай Юлій Цезар, Томас Едісон, Леонардо Да Вінчі, Бенджамін Франклін, Нікола Тесла, Вінстон Черчілль та інші – багато великих людей вважали сон невиправданою тратою часу, а тому спали набагато менше за визнану норму, однак почувалися цілком здоровими. Такі відхилення вважаються зворотнім боком таланту і геніальності.
  9. Хто найдовше не спав. У Книзі рекордів Гіннесса зафіксований рекорд за кількістю часу, проведеного людиною без сну. У 1964 році 17-річний школяр Ренді Гарднер не спав 264 години, тобто 11 діб. Після цього представники Книги рекордів заявили, що більше не будуть реєструвати спроби побити цей рекорд, тому що це становить загрозу здоров’ю людини.
  10. Сон у тварин не такий, як у людей. Багато хто з них, наприклад китоподібні, птахи, крокодили, мають цікаву здатність одностороннього сну, якої немає у людини. Поки одна півкуля мозку спить, інша не спить, що дає змогу морським мешканцям періодично спливати за порцією повітря, а птахам – здійснювати тривалі перельоти без проміжних посадок і убезпечитися від ворогів.

Джерело: Сьогодні

Back to top button