Цікаве

Мити чи не мити? Які продукти не люблять воду

Є продукти, які потрібно мити. Обов’язково і ретельно. Але деякі, навпаки, можуть втратити свої властивості після того, як ви їх помиєте.

Багато хто вважає за потрібне промивати м’ясо. Але насправді це навіть шкідливо. На поверхні м’яса дійсно накопичуються бактерії. У тому числі, це можуть бути і шкідливі мікроорганізми, наприклад, сальмонели. Коли ви миєте м’ясо, бактерії залишаються там же, де були. А крім того, поширюються по вашій кухні – вони залишаються на руках, на раковині і посуді. Тому мити м’ясо абсолютно марно – при приготуванні шкідливі бактерії загинуть і не заподіють вам шкоди.

Шкаралупа курячих яєць тільки здається міцною. На ділі ж вона дуже швидко пропускає всередину яйця все, що виявляється на його поверхні. Тому яйця на фабриках обробляють спеціальними речовинами для безпеки. Якщо вам здається, що мити яйця необхідно, то робіть це тільки безпосередньо перед тим, як будете їх готувати – інакше ви змиєте «захист» і бактерії з поверхні почнуть проникати всередину.

Деякі продукти просто не люблять воду. Наприклад, гриби варто ретельно промивати і очищати від забруднень, але при цьому варто старатися, щоб вони не знаходились у воді довго. Гриби вбирають рідину, втрачаючи при цьому текстуру. Якщо ж ви втратили час і гриби вже ввібрали багато води, можна покласти їх на рушник або серветки і почекати, поки рідина вийде.

Теж саме стосується ніжних ягід, фруктів і овочів. Напевно ви помічали, що помита малина легко мнеться і взагалі досить швидко втрачає свою привабливість. Мити таку ягоду потрібно безпосередньо перед вживанням. Бажано робити це максимально акуратно, щоб не пошкодити ніжні ягоди.

Фрукти, овочі та ягоди з тонкою шкіркою краще мити шляхом відмочування – так вони будуть менше м’ятися. Потрібно налити в миску чисту воду, покласти туди фрукти, а через 20-30 хвилин змінити воду. Повторити таку процедуру потрібно два-три рази.

Плоди з щільною шкіркою, особливо, коренеплоди, потрібно промивати ретельно, щоб на них не залишалося землі. Можна використовувати губку або щітку.

Back to top button