Лікарі оцінили небезпеку впливу яєць на рівень холестерину
Загальновідомо, що певні продукти можуть викликати утворення холестеринових бляшок на стінках артерій, що здатне привести до небезпечних захворювань серцево-судинної системи. Курячі яйця містять величезну кількість холестерину. За оцінкою експертів Міністерства сільського господарства США, в одному великому яйці вагою близько 60 г знаходиться 169 мг цієї речовини.
Тому поширена думка, що курячі яйця не можна використовувати для здорового харчування, і що вони шкідливі для здоров’я судин. Американські фахівці з харчування пояснили, що це не так.
За словами нутриціолога Соні Ангелоне, дослідження Американської кардіологічної асоціації не змогло довести, що обмеження на холестерин в раціоні впливає на його накопичення в судинах. Дослідження показало, що у людей, які їли близько одного яйця в день, ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця або інсульту не вище, ніж у людей, які взагалі не їли яйця.
Дієтолог Керрі Рекстон згодна з тим, що яйця не становлять небезпеки. За даними Гарвардської медичної школи, велика частина холестерину виробляється організмом самостійно з інших жирів. До 80% організм отримує шляхом переробки насичених і трансжирів. У яєчні з беконом велику небезпеку для судин представляють не яйця, а бекон, пояснюють фахівці.
Яєчні жовтки є хорошим джерелом холіну, важливого поживного речовини, якого, за словами Ангелоне, зазвичай мало в наших дієтах. Американські фахівці рекомендують з’їдати в середньому 4 яйця в тиждень. Для підтримки низького рівня холестерину дієтологи радять включати в раціон більше овочів, фруктів і бобових, обмежуючи при цьому надмірно перероблені продукти, хліб і цукор.