Лікар розповів про помилки з приводу поєднуваності продуктів
Однією з помилок з приводу сполучуваності продуктів є думка про те, що шкідливо їсти м’ясо разом з макаронами або картоплею.
Останнім часом стали модними теорії про сполучуваності продуктів. Зокрема, стверджується, що якісь групи продуктів краще не вживати разом-так вони не засвоюються і до того ж провокують різні проблеми з травленням. Але з приводу всього цього є багато помилок, розповів лікар гастроентеролог.
Експерт прокоментував відому думку про шкідливість поєднання м’яса і картоплі або макаронів. За його словами, деяка небезпека таких страв пов’язана з їх високою калорійністю. Однак вони не викликають бродіння або гнильних процесів в травному тракті, як можна почути: подібне уявлення є помилкою, говорить лікар.
“Розповіді про продукти, що викликають бродіння або гниття в шлунку – – це нісенітниця: в ньому настільки кисле середовище, що бродіння і гниття тут неможливі. Гниття білків і бродіння вуглеводів можуть бути тільки при серйозному атрофічному гастриті, коли вироблення кислоти дуже сильно знижена”, – поділився думкою лікар.
Також фахівець висловився про те, наскільки неправильним є поєднання огірків з помідорами. Спахов назвав черговою помилкою твердження про брак ферментів для розщеплення двох продуктів, з’їдених разом. Крім того, лікар визнав міфом правило про те, що помідори не можна вживати зі стравами з картоплі та інших вуглеводних продуктів.
“Наш організм виробляє ферменти для розщеплення білків, жирів і вуглеводів одночасно. Принципи роздільного харчування не відповідають реальності. Їх придумали люди, погано знають фізіологію травлення”, – резюмував фахівець.