Цікаве

Катастрофа близько: Земля “закипить” протягом 5 років

Учені б’ють на сполох – Земля стрімко нагрівається. Існує висока ймовірність того, що середньорічна температура Землі підвищиться на 1,5 градуса за Цельсієм до 2025 року, що викликає незворотні процеси в глобальному кліматі. Про цей невтішний прогноз попереджає Всесвітня Метеорологічна Організація (ВМО), повідомляє 1News.

Людство відчує на собі наслідки глобального потепління до 2025 року

Відповідно до Паризької угоди по клімату, підписаної в 2015 році, країни зобов’язалися скоротити викид вуглецю і своїми злагодженими діями охолодити планету на 1,5-2 градуси за Цельсієм до кінця поточного сторіччя, щоб уникнути катастрофічних наслідків зміни клімату.

Однак свіжий звіт Всесвітньої Метеорологічної Організації показує, що замість зниження температури планета, навпаки, розігріється як мінімум на 1,5 градуса протягом наступних 5 років. Таким чином глобальна температура буде вище, ніж в доіндустріальний рівень, з величезною ймовірністю “подальшого незворотного нагріву”.

Кліматологи шоковані тим, що останні п’ять років були найтеплішими за всю історію спостережень. У 2020 році Арктика нагріється більше 2 в два рази в порівнянні з глобальним середнім значенням, що прискорить танення льоду і несе загрозу людству випаровуванням древніх газів. По Південній Америці, півдні Африки і Австралії може вдарити найсильніша посуха, а в північній частині Північної Атлантики з’являться потужні західні вітри, що може призвести до посилення штормів в Західній Європі, як наслідок збільшення числа потопів.

Глава ВМО Петтері Таалас стурбований таким плачевним станом справ з глобальним потеплінням, і заявив, що нездатність впоратися зі зміною клімату завдасть сильного удару по добробуту людей, екосистемам і світовій економіці, який буде відчуватися протягом століть.

Разом з тим, міжурядова група експертів зі зміни клімату в своїй доповіді прийшла до висновку, що у людства є шанс до 2030 року різко знизити нашу залежність від викопного палива і не допустити, щоб планета досягла критичного порогу в 1,5 градуса Цельсія у порівнянні з доіндустріальним рівнем.

Джерело: CNN

Back to top button