Гіпертонія: як молочні продукти впливають на артеріальний тиск?
Зниження артеріального тиску виявилося пов’язано зі споживанням молочних продуктів, і, що дивно, саме цільножирові сорти були пов’язані з найбільшою загальною користю для здоров’я.
Дослідницький документ з детальним описом таких результатів був опублікований в British Medical Journal (BMJ) і включав майже 150 000 учасників з 21 країни, від Північної Америки до Азії. Вік учасників був від 35 до 70 років, і їх попросили задокументувати споживання їжі за допомогою анкети протягом більше року.
Стан здоров’я учасників контролювався в середньому дев’ять років по тому. З великого набору даних дослідники виявили, що вживання двох порцій молочних продуктів в день було пов’язано з 24-відсотковим зниженням ризику метаболічного синдрому.
Що ще цікавіше, наявність двох порцій цільножирних молочних продуктів було пов’язано з 28-відсотковим зниженням ризику метаболічного синдрому.
Споживання знежирених молочних продуктів взагалі не було пов’язане зі зниженням ризику метаболічного синдрому.
«Більш високе споживання молочних продуктів, таких як молоко, йогурт і сир, особливо цільножирних, а не нежирних, пов’язане з меншою поширеністю метаболічного синдрому і більш низьким ризиком розвитку гіпертонії і діабету».
Д-р Менте розвінчав міф про те, що молочні продукти шкідливі для вашого здоров’я.
“Молочні продукти та молочні жири забезпечують високоякісний білок і широкий спектр необхідних вітамінів і мінералів”, – сказав він.
Наприклад:
- Кальцій
- Калій
- Цинк
- Фосфор
- Вітаміни А
- Вітамін B12
- Рибофлавін