Цікаве

Думка лікаря: продукт, необхідний для профілактики раку

Про користь граната для профілактики онкологічних, серцевих і аутоімунних захворювань розповіла дієтолог Антоніна Стародубова.

– Цей неймовірно корисний фрукт володіє протизапальними, сечогінними, в’яжучими і антисептичними властивостями, – зазначила лікар.

Гранат містить практично всі вітаміни: А, С, РР, Е, вітаміни групи В. У ньому також є органічні кислоти (лимонна, яблучна, винна, борна, янтарна, щавлева) і мікроелементи (кальцій, калій, магній, фосфор, натрій, залізо).

— Регулярне вживання граната сприяє профілактиці онкологічних, серцевих і аутоімунних захворювань. Гранат краще вживати у свіжому вигляді, можна їсти окремо або додавати в салати, страви з овочів, м’яса і птиці, — додала лікар.

У давнину гранат називали «засобом від ста хвороб». Його сік підвищує гемоглобін, допомагаючи в боротьбі з анемією. Кора і плоди мають в’яжучі властивості, тому вони ефективні при проносі, коліті, ентероколіті. Зерна знижують артеріальний тиск, а перетинки з плодів, висушені і додані в чай, заспокоюють нервову систему і налагоджують сон.

Відвар кори граната допомагає при різних запальних захворюваннях, а порошком з висушеної кори можна лікувати тріщини, опіки і подряпини.

Потрібно пам’ятати, що шкірка граната містить алкалоїди, тому перевищувати дозування при лікуванні відварами не допускається. Сік може зруйнувати зубну емаль, тому рот слід полоскати. При гастриті соку гранат протипоказаний.

Back to top button