Цікаве

Дієтолог назвала продукти-«вбивці» холестерину

Содержание

Щоб підтримувати в нормі рівень холестерину, необов’язково приймати медикаменти, достатньо дотримуватись рекомендацій лікарів.

Холестерин — будівельний матеріал, що сприяє виробленню важливих для організму речовин. Однак при підвищеному рівні холестерину збільшується ризик розвитку захворювань серця, судин та системи кровообігу. Чому надлишок цієї, здавалося б, корисної речовини загрожує нам такими серйозними наслідками? Справа в тому, що він буває двох видів. «Хороший» холестерин очищає поверхні судин від шкідливих речовин та токсинів, а «поганий» закупорює кровоносні судини та звужує артерії. Якщо «хороший» холестерин важливий для функціонування організму, то «поганого» потрібно позбавлятися якнайшвидше, в цьому їхня головна відмінність. Але як це здійснити? Про це розповіла британський лікар  Дебора Лі .

ВИЯВІТЬ ПРИЧИНУ

Ми отримуємо разом із їжею якусь частку холестерину, нагадала фахівець, тому щоб знизити рівень «поганої» речовини в крові, необхідно змінити звички в раціоні. Але бувають такі ситуації, коли причинами надлишку холестерину стають захворювання нирок, гіпотиреоз, ожиріння, нервова анорексія, а також куріння, вживання великої кількості міцних напоїв та надмірна кількість жирної, солоної та солодкої їжі в раціоні. Знайти витоки цієї напасті допоможе лікар, запишіться на консультацію до фахівця, адже важливо зрозуміти, яка саме причина сприяла підвищеному вмісту холестерину в крові.

Однак не завжди є необхідність застосування медикаментів. Щоб підтримувати в нормі рівень холестерину, необхідно дотримуватись встановлених лікарями загальних рекомендацій.

СКОРОТІТЬ КІЛЬКІСТЬ ЖИРІВ

За словами експерта, деякі продукти підвищують рівень холестерину в крові, до яких належать: жирне м’ясо, ковбаси, випічка, сири та десерти. Відповідно їх необхідно виключити з раціону або скоротити їх споживання, щоб зберегти здоров’я на довгі роки. Позбутися шкідливої ​​для організму речовини допоможуть «вбивці» холестерину – молочка та продукти з високим вмістом ненасичених жирів та клітковиною.

Дієтолог стверджує, що скоротивши кількість жирних кислот до мінімуму або замінивши насичені жири ненасиченими, ви нормалізуєте рівень холестерину в крові. Знайти їх можна у наступних продуктах:

  • волоські горіхи,
  • оливкова та кунжутна олії,
  • Червона риба,
  • бобові,
  • м’ясо птиці.

СПОЖИВАЙТЕ ПРАВИЛЬНУ ЇЖУ

Більше того, ви збагатите організм корисними речовинами, якщо почнете споживати нерафіновані цільнозернові продукти з підвищеним вмістом клітковини. До них відносяться:

  • чорний хліб,
  • коричневий рис,
  • неочищені макаронні вироби.

Згідно з рекомендаціями експерта, щоб значно знизити рівень холестерину в крові, необхідно включити до свого раціону продукти, у складі яких містяться станоли та стерини:

  • молоко,
  • йогурти,
  • спреди.

При вживанні від 12 до 24 гр. цих продуктів на день, ви сприятиме зниженню рівня холестерину на 10 відсотків, підсумувала Дебора Лі.

Back to top button