Чим корисні кунжутне насіння: наукове дослідження
Регулярне вживання кунжуту як харчової добавки поліпшує когнітивні здібності – тобто пам’ять, уважність, вміння планувати і не тільки. Крім цього, кунжут може стати профілактичним засобом деменції і хвороби Альцгеймера – дослідження провели корейські вчені, передає 1News.
Як же кунжут впливає на пам’ять і мозок?
Ця рослина допомагає поліпшити когнітивні функції. Медики відстежили стан здоров’я учасників експерименту до того, як їм стали давати харчові добавки з екстрактом кунжутної макухи, і після. Причому одним добровольцям давали добавки, а іншим – плацебо.
Вже через три місяці у тих, хто приймав кунжут як харчову добавку, поліпшилися можливість набуття нових знань, функції пам’яті.
А також знизився рівень амілоїду в крові: ця речовина відкладається в тканинах і може призводити порушень в роботі внутрішніх органів, в тому числі і мозку.
Дослідники відзначають, що, хоча сьогодні хвороба Альцгеймера не піддається 100%-му лікуванню, є шанс полегшити симптоми і уповільнити погіршення когнітивних функцій за допомогою добавок екстракту кунжутної макухи. Дослідження проводилися серед добровольців з уже наявними порушеннями пам’яті.
Чим ще корисний кунжут для здоров’я?
Насіння кунжуту активно використовуються в кулінарії, а в медицині і косметології – кунжутна олія і макуха, яку отримують після віджиму олії. Кунжут має властивості поліпшувати згортання крові, за рахунок високого вмісту клейковини сприяє поліпшенню роботи травних органів, допомагає підтримувати мікрофлору кишківника.
Важливий момент: в кунжуті багато жирних кислот, вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів: кальцію, магнію, натрію, заліза. Кунжутне борошно належить до категорії дієтичних продуктів, а кунжутну олія застосовують для масажу, догляду за шкірою та волоссям. Також кунжут корисно додавати в різні страви і салати, а не тільки в випічку.
Протипоказанням до вживання кунжуту може бути індивідуальна непереносимість або алергічна реакція.
Джерело: Nutrients