Цікаве

Чотири види напоїв, які підвищують ризик утворення тромбів

Чотири види напоїв, які підвищують ризик утворення тромбів

Дієтологи попереджають, що солодкі напої можуть бути одним із винуватців утворення тромбів через їх вплив на рівень холестерину. Експерти виокремлюють чотири види основних види солодких напоїв, які можуть збільшити ризик утворення тромбів.

Тромби – це невеликі згустки крові, які сформувалися в гелеподібну речовину й не розчинилися природним шляхом. Вони можуть викликати серйозні захворювання, потрапляючи до таких органів, як серце та легені. Утворення тромбів може бути наслідком атеросклерозу – потовщення стінок артерій.

Солодкі продукти, подібно до жирів, беруть участь у багатьох шляхах, які призводять до атеросклерозу. Цукор не тільки підвищує холестерин ліпопротеїнів низької щільності (так званий «поганий» холестерин), але також приносить із собою багато окислювального стресу та запалення, що змушує ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) утворювати окислені ліпопротеїни низької щільності, що може підвищити ризик атеросклерозу.

Як і у випадку з жирами, запалення сприяє таким процесам, як агрегація тромбоцитів, завдяки чому утворюються тромби. Агрегація тромбоцитів є одним із факторів, пов’язаних з атеросклерозом й призводить до обструкції та утворення тромбів. Щоб зменшити ймовірність утворення тромбів, не варто вживати багато таких напоїв:

  • Газовані солодкі напої
  • Неякісні фруктові соки (з додаванням цукру, без м’якоті)
  • Наливки, лікери
  • Енергетичні напої.
Back to top button