Світ

Канада підписала угоду про купівлю F-35


Оттава планує отримати повний парк із 88 винищувачів-невидимок до кінця 2032 року, забезпечивши поетапну відмову від CF-18.

Уряд Канади підписав остаточний контракт на купівлю 88 американських винищувачів F-35 для заміни застарілих CF-18. Про це 9 січня повідомив телеканал CBC News із посиланням на заяву міністра оборони країни Аніти Ананд.

 

Згідно з угодою, в якій беруть участь уряди двох країн і виробник Lockheed-Martin, перші поставки літаків очікуються не раніше 2026 року.

 

Бюджет проекту – 19 мільярдів канадських доларів (близько 14,2 мільярда доларів США).

 

Як зазначили в Міноборони Канади, винищувачі будуть закуповуватися поетапно, і перший транш із чотирьох F-35 коштуватиме 85 мільйонів доларів США за літак.

 

Як наголосив телеканал, угода є кардинальним поворотом для ліберального уряду країни, який обіцяв придбати дешевші реактивні винищувачі.

 

Вперше про плани використання літака Lockheed-Martin оголосив консервативний уряд на чолі з прем’єр-міністром Стівеном Харпером влітку 2010 року, проте через критику реалізацію ідеї відклали.

 

Ананд запевнила канадців, що за час, поки уряд відкладав купівлю, технологія винищувача-невидимки значно вдосконалилася, і країна виграє від його придбання.

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button