Події

​​⚡ Міжнародний союз електрозв’язку визнав росію країною-агресором та державою, …

​​ Міжнародний союз електрозв’язку визнав росію країною-агресором та державою, яка підриває діяльність Союзу

Міжнародний союз електрозв’язку (МСЕ) ухвалив проєкт оновленої Резолюції 1408 «Допомога та підтримка Україні для відновлення її телекомунікаційного сектору», в якому розширив підтримку України в умовах повномасштабної агресії росії. Вперше в документі організації зазначено про негативні наслідки розв’язаної російською федерацією війни.

Резолюція засуджує постійне ігнорування рф основоположних принципів Статуту, Конвенції та Адміністративних регламентів МСЕ в частині дотримання суверенного права кожної держави-члена Союзу регулювати свої телекомунікації в межах своїх міжнародно визнаних кордонів, порядку міжнародної системи нумерації та національної системи нумерації України. Також держави-члени підкреслили, що дії росії суперечать основоположним принципам Статуту, Конвенції та Адміністративним регламентам Союзу і підривають місію МСЕ зі сприяння розвитку цифрового зв’язку в усьому світі.

Серед змін, які були внесені до резолюції, – підтвердження факту, що надійна телекомунікаційна мережа є необхідною для сприяння соціально-економічному розвитку країн та що за нинішніх умов і в осяжному майбутньому Україна потребуватиме допомоги для відновлення телекомунікаційного сектору в цілому та інфраструктури зокрема до прийнятного рівня, що потребує сприяння міжнародної спільноти на двосторонньому, регіональному рівнях або через міжнародні організації.

МСЕ планує надавати повну допомогу та підтримку Україні у процесі відбудови її зруйнованої телекомунікаційної та телевізійної інфраструктури. А також запропонував державам-членам надавати повну допомогу та підтримку Україні у процесі відбудови, зробити фінансовий внесок до Цільового фонду та співпрацювати в напрямку реалізації інфраструктурних проєктів з метою відновлення телекомунікаційного сектору України та покращення «Connectivity».

Союз також проводитиме регулярні звіти щодо потреб України у відновленні сектору телекомунікацій внаслідок агресії рф та розширює пропозиції країнам-членам МСЕ щодо надання Україні допомоги та фінансування.

На сьогодні це одне з небагатьох рішень у межах спеціалізованих органів ООН, яке було ухвалене консенсусом, а не голосуванням. Також варто відзначити, що співавторами документу є 49 країн-членів організації.

Важливим фактором підтримки оновленої резолюції стали двосторонні зустрічі, які українська делегація на чолі із заступником голови Держспецзв’язку Володимиром Трофименком провела з представниками Великої Британії, Канади, Польщі, США та Японії. А також тематичний захід: «На шляху до відбудови телекомунікаційного сектору України», який відвідали делегати та дипломатичні представники. Саме на цьому заході українська сторона продемонструвала руйнації, які спричинила війна росії проти України. Також під час тематичного заходу українська сторона поінформувала партнерів про потреби нашої держави у відновленні телекомунікацій та трансляції теле- та радіосигналу.

???? Нагадаємо, що минулого року відбулася Повноважна конференція МСЕ, під час якої обрали керівний склад Союзу та його органів.
Уперше завдяки спільним зусиллям з партнерами нам вдалося домогтися того, що представники росії не увійшли до складу Ради МСЕ, а кандидат від рф програв у боротьбі за посаду Генерального секретаря організації.

Міжнародний союз електрозв’язку (МСЕ) – це спеціалізована установа ООН у сфері глобального електрозв’язку, яка здійснює законодавчі, управлінські, виконавчі та консультативні функції, надає технічну підтримку, розробляє стандарти і правила у сфері електрозв’язку та формулює рекомендації, спрямовані на активізацію розвитку телекомунікацій та підвищення якості послуг.
На сьогодні до складу МСЕ належать 193 держав та більше ніж 800 організацій приватного сектору і академічних установ, зокрема, виробники телекомунікаційного устаткування, розробники технічних засобів і програмного забезпечення, мережеві оператори та регіональні телекомунікаційні організації.

???? ITU

Back to top button