Події

Юрій Бєлоусов: Воєнні злочинці мають розуміти, що ніде у світі вони не сховають…

Юрій Бєлоусов: Воєнні злочинці мають розуміти, що ніде у світі вони не сховаються від правосуддя

????Керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов в ефірі національного телемарафону розповів про роботу щодо екстрадиції осіб, причетних до воєнних злочинів рф, які перебувають в країнах Європи, та про співпрацю з європейськими колегами.

????6 вересня цього року Офіс Генерального прокурора направив до компетентних органів Фінляндії запит на екстрадицію громадянина рф, який підозрюється в участі у терористичній організації — так званій «Диверсійно-штурмовій розвідувальній групі «Русич».

???? Ми зібрали пакет доказів, які підтверджують вчинення підозрюваним злочинів на нашій території, і разом із запитом про екстрадицію направили до фінських колег. Наразі цей запит розглядається.

????Щодо іншого російського громадянина, учасника так званої «групи Вагнера», затриманого в Норвегії, триває співпраця з норвезькими колегами для встановлення його причетності до воєнних злочинів, вчинених на території України.

???? За ініціативи України ми намагаємося розширити коло країн, які переслідують росіян за воєнні злочини. Наразі такі розслідування проводять 24 країни. Чим більше буде таких країн, тим менше буде простору, де воєнні злочинці могли б переховуватися.

Керівник Департаменту також закликав усіх потенційних свідків воєнних злочинів, які перебувають в Україні або за кордоном, повідомляти інформацію про вчинення таких злочинів через сайт warcrimes.gov.ua.

????Нагадаємо, 15 серпня 2023 року Офіс Генпрокурора направив запит про затримання і тимчасовий арешт громадянина рф, який брав участь у бойових зіткненнях на території України у складі так званої «ДШРГ «Русич». У 2016 році йому було повідомлено про підозру за фактом участі у терористичній організації.

Після комунікації з фінською стороною та надання всієї необхідної інформації, 23 серпня підозрюваного було затримано компетентними органами Фінляндії. 6 вересня щодо нього направлено запит на екстрадицію.

Video is too big

Back to top button