Події

#ЦПД_пояснює: Контекст: Наприкінці липня у Тегерані вбили політичного лідера…

#ЦПД_пояснює
 
???? Контекст: Наприкінці липня у Тегерані вбили політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганію, у причетності до чого іранська сторона звинувачує Ізраїль та погрожує помстою. Ізраїль свою причетність до вбивства Ганії не визнає, однак і не заперечує.
 
На тлі цієї ескалації іранське проксі «Хезболла» здійснило кілька ракетних атак по Ізраїлю з території Лівану. У результаті було поранено військових ЦАХАЛу. У відповідь на це Ізраїль завдав удару по Бейруту, в результаті якого загинув високопоставлений командувач «Хезболли» Фуад Шукр.
 
???? Значення подій: Вбивство Ісмаїла Ганії стало однією з причин чергового загострення багаторічного ірано-ізраїльського проксі-конфлікту. За даними низки західних медіа, Адміністрація Президента США переконана, що Іран планує атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство Ісмаїла Ганії найближчими днями, та здійснює дипломатичні зусилля, щоб запобігти масштабному застосуванню військової сили на Близькому Сході. 
 
Очікується, що атака на Ізраїль може відбутися за такою ж схемою, як це було у квітні 2024 року — тоді Іран випустив по Ізраїлю понад 300 ракет і безпілотників. Однак імовірно, що нова атака буде масштабнішою і до неї долучиться ліванське угруповання «Хезболла», яке теж прагне помсти за смерть свого командувача Фуада Шукра.
 
???? Позиція України: Після квітневої атаки по Ізраїлю Київ рішуче засудив дії Ірану. У МЗС України назвали їх абсолютно неприйнятними, безвідповідальними й такими, що становлять ризик безпрецедентної подальшої ескалації ситуації на Близькому Сході. Також Україна закликала докласти всіх зусиль, щоб не допустити переростання протистояння у масштабніший регіональний конфлікт.

???? TG  FB  INST  YT  TW  TT  WA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four × 5 =

Back to top button