Події

Обстріл «Сумихімпрому» з витоком аміаку – повідомлено про підозру п’ятьом кома…

Обстріл «Сумихімпрому» з витоком аміаку – повідомлено про підозру п’ятьом командувачам зс рф

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури ідентифіковано та повідомлено про підозру двом генералам і трьом полковникам командного складу підрозділів західного військового округу зс рф.

Їм інкриміновано порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 21 березня 2022 року військовослужбовці рф з реактивної артилерії цілеспрямовано обстріляли аміачне відділення цеху ПАТ «Сумихімпром» попри те, що об’єкт знаходиться під захистом міжнародного гуманітарного права. На підставі зібраних доказів встановлено, що підозрювані спланували цю операцію і віддавали злочинні накази.

Внаслідок атаки ворога відбувся витік з випаровуванням 67 тонн аміаку в атмосферне повітря. Державі заподіяно понад 10 млн грн збитків.

Поруч з підприємством не було жодного військового об’єкту. Злочинні дії окупантів були спрямовані виключно на залякування цивільного населення України.

Напередодні держава-агресор провела інформаційну операцію щодо приховування своєї причетності до цього злочину. Офіційний представник генштабу зс рф заявив про нібито мінування українськими військами сховища з аміаком і хлором, щоб у випадку входження ворога у місто отруїти також і мирних мешканців.

Наразі вирішується питання щодо оголошення військовослужбовцям зс рф у розшук. У межах слідства встановлюються російські військові, які виконували злочинні накази.

Спеціальне досудове розслідування – ГУНП в Сумській області, оперативний супровід – Управління СБУ в Сумській області та 5 прикордонний загін ДПСУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eleven − eleven =

Back to top button