Події

Андрій Костін: В Міжнародний день жертв насильницьких зникнень Офіс Генпрокур…

Андрій Костін: В Міжнародний день жертв насильницьких зникнень Офіс Генпрокурора посилює співпрацю для визволення українців з російської неволі

▫️30 серпня світ відзначає Міжнародний день жертв насильницьких зникнень. Безпідставне затримання та позбавлення волі прямо заборонені Міжнародною конвенцією про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, до якої Україна приєдналася в 2015 році.

▫️На жаль, на тимчасово окупованих територіях, росія систематично порушує усі фундаментальні права людини. Викрадає, катує, вбиває людей, аби змусити їх відмовитися від української ідентичності.

▫️Вперше за багато десятиріч ці злочинні практики є настільки масовими. А дієвих міжнародних механізмів повернення утримуваних агресором цивільних просто не існує.

▫️Символічно, що саме у цей день Офіс Генерального прокурора посилює співпрацю для визволення українців з російської неволі. Новий напрям роботи Міжнародної ради експертів при Офісі Генпрокурора буде присвячено саме цій проблематиці.

▫️Ми вже взаємодіємо та обмінюємося інформацією з громадськими організаціями, які працюють над поверненням наших людей — це «Центр прав людини Zmina» та «Фундація Катерини Осадчої».

▫️Проблема цивільних, утримуваних у звʼязку з конфліктом є надзвичайно складною. Тож наші зусилля мають бути рішучими та комплексними. Наше перше завдання – звільнити та повернути усіх людей. Водночас маємо забезпечити підтримку тих, кому вдалося повернутися і притягнення до відповідальності усіх причетних до цих кричущих порушень прав людини.

▫️Необхідно максимально задіяти експертизу та досвід міжнародних партнерів і громадянського суспільства для розробки необхідних правових механізмів і, що не менш важливо, адвокації й інформування світової спільноти щодо проблематики цивільних, яких силою утримує російський режим.

▫️Лише спільними зусиллями всього цивілізованого світу, ми зможемо зупинити агресора, повернути нашим людям свободу та відновити справедливість.

Back to top button