Ексклюзивне

Maserati та LADA на парковці Ради: на яких авто їздять голови парламентських комітетів

Верховна Рада 9 скликання почала працювати з кінця серпня. За цей час депутати встигли створити монобільшість, обрати керівництво та проголосувати низку надважливих законопроектів. Серед іншого було також обрано керівництво комітетами парламенту. 1News проаналізувало декларації депутатів, які їх очолили, та звернуло увагу на автомобілі, якими володіють «слуги народу» і не тільки.

Найбільшою популярністю серед голів комітетів Верховної Ради та керівництва парламентом користуються автомобілі Toyota. Журналісти нарахували п’ять машин цієї марки в деклараціях тих нардепів, які вже подали фінансову звітність. Серед них одразу двома Тойотами володіє спікер Дмитро Разумков. У нього є Toyota Land Cruiser 2013 року випуску та Toyota Camry 2012 року. Також Разумков задекларував автомобіль Mazda 6 2014 року.

Toyota Land Cruiser 2013

Також Тойотою володіє голова антикорупційного комітети Анастасія Красносільська, яка внесла в декларацію також свою «безцінну кішку». Анастасія їздить на бюджетній Toyota Avensis 2006 року.

Авто Toyota обрав собі і голова комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, який став депутатом він партії «Слуга народу». Він користується Toyota RAV4 2014 року. В той же час цікаво, що його дружина – депутатка від партії «Батьківщина» Альона Шкрум, не вказує у власності жодного автомобіля. Ймовірно на роботу до Верховної Ради подружжя їздить разом «для економії сімейного бюджету».

Точно такою ж Toyota RAV4, як і родина Наталух-Шкрум, володіє колишня віце-прем’єр-міністр з європейської інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка в діючому скликанні очолила відповідний комітет парламенту. Однак є у неї і більш дорогий автомобіль – Mercedes-Bens GL 350 SDI 4matic 2012 року. Подібне авто на ринку коштує більше 40 тис доларів.

Взагалі, за минулий рік Климпуш-Цинцадзе значно поліпшила свій майновий стан. Зокрема у 2018 році вона стала власницею приватного будинку на 300 кв метрів та двох земельних ділянок в елітному селищі Козин у Конча-Заспі.

Якщо говорили про керівництво парламенту, то їхні автомобільні уподобання досить скромні. Так, перший віце-спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, який раніше був представником Президента України в парламенті, їздить на досить скромному авто – Renault Koleos 2012 року випуску. Подібну машину із середнім пробігом можна придбати за 12 тис. доларів.

Представниця партії «Батьківщина» Олена Кондратюк, яку минулого тижня призначили на посаду віце-спікера парламенту, згідно декларації свого автомобіля взагалі немає. Однак її чоловік – Олександр Богуцький, який з 2004 по 2012 рік був керівником медіа-холдингу бізнесмена Віктора Пінчука (телеканали «Новий канал», ICTV, СТБ, М1, М2, QTV) має одразу три машини. На нього записані BMW універсал B G02/X4 2018 року, Hyundai Tucson 2018 року та Mazda універсал 5 2014 року. Однією з цих машин вочевидь може користуватися і Олена Кондратюк.

Олена Кондратюк та Олександр Богуцький

Якщо подивитись на декларації голів комітетів, то одразу впадає в око нерухоме майно родини керівника комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитра Сольського. Його дружина володіє одним з найдорожчих авто серед усіх депутатських – Maserati Granturismo. Вживане авто того ж року випуску, що й у родини депутата, продають за 60-70 тис. доларів. Однак, у декларації Сольського вказується, що воно придбане у рік випуску автомобіля, тому його ціна може бути значно вищою. Ще одне авто, яке є у дружини голови комітету з АПК, –  Suzuki Grand Vitara.

До речі, минулого року дружина Сольського також стала щасливою власницею 40 соток землі у селі Лісники Києво-Святошинського району. Саме в цьому селі володіє майном одіозний колишній заступник глави МВС Сергій Чеботар.

Влітку 2016 року 1News у матеріалі «Цар гори із впливовими сусідами: або земельні оборудки екс-заступника Авакова» писало про майно Чеботаря. У 2018 році на майно підозрюваного в причетності до розтрати 14 мільйонів гривень на тендері з купівлі рюкзаків (разом із сином Арсена Авакова) для Національної гвардії колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря знову наклали арешт.

Але повернемось до голів комітетів діючого складу Верховної Ради. Вражаючим автопарком володіє голова комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич. В нього є Mercedes-Benz G350, названий в народі «кубік», схожий зовні на нього Land Rover Defender та джип Toyota 4 Runner. Також у своїй декларації Шуфрич вказав два орендованих BMW X5 і ще один такий же BMW його сина, яким він також користується.

фото броньованого Mercedes topgir.com.ua

Ще одна позиція, яка вразила журналістів у декларації Шуфрича – це готівкові кошти. Кешем голова комітету з питань свободи слова зберігає 2,5 млн доларів та більше 2,7 млн євро. І це без гривневих збережень та тих, які лежать на рахунках у банках.

Нагадаємо, останнім раніше 1News писало про те, що Шуфрич веде бізнес з колишнім головою Державного комітету з питань підприємництва Михайлом Бродським. Зокрема вони мають відношення до будівництва житлового комплексу RybalSky на Рибальському острові  та до керівництва Річковим портом на Подолі. Будує ЖК, до речі, наближений до діючого глави Офісу Президента забудовник Андрій Вавриш, якого пророчать на місце Віталія Кличка в КМДА.

Достатньо дорогим авто володіє голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, колишній гендиректор телеканалу «1+1» Олександр Ткаченко. Він їздить на Land Rover Range Rover Sport 2013 року, вартість якого може складати більше 1,5 млн гривень.

Власником двох елітних автомобілів Lexus виявився голова комітету з питань молоді і спорту, представник «Батьківщини» Андрій Кожемякін. Минулого скликання він очолював впливовий  комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Зараз же його за дивних обставин поставили опікуватися молоддю та спортом. При цьому його заступником став відомий борець Жан Беленюк, якого було б логічніше поставити керівником цього комітету.

фото газети «Сегодня»

Також на Lexus’і пересувається містом керівник комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець. Він єдиний представник групи «За майбутнє», якому віддали керівництво в комітетах. Минулого скликання Лубінець відмітився тим, що майже на кожному засіданні Верховної Ради він грав у шахи на планшеті. Кореспондент 1News не раз фотографував його за грою у сесійній залі.

фото 1News

Одна з головних спікерів партії «Слуга народу» та голова комітету з питань правової політики Ірина Венедиктова володіє не менш елітним авто, ніж зазначені вище її колеги. У її декларації вказаний Porsche Cayenne 2013 року.

Є серед голів комітетів і такі депутати, які пересуваються на бюджетних автомобілях. Найбільшим «поціновувачем» дешевих авто виявився керівник комітету з питань освіти Сергій Бабак. Зокрема він володіє машиною ВАЗ 21083 1990 року випуску та автомобілем LADA 2014 року. Також у його декларації зазначені БМВ 520 2008 року та мотоцикл Honda.

Цивільною дружиною Бабака є Олена Руднева, яка тривалий час працює з дочкою екс-президента Леоніда Кучми Оленою Пінчук. Зокрема вона працює у Фонді «АнтиСНІД».

Депутат, який вразив журналістів зеленим метеликом на урочистому засіданні Верховної Ради, Андрій Клочко, що очолює комітет місцевого самоврядування, їздить на бюджетній Hyundai Accent 2007 року. Його колега по фракції, керівник комітету правоохоронної діяльності Денис Монастирський пересувається містом на невеличких Suzuki SX-4 та Ford Focus. Компанію їм по недорогим авто складає голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, яка володіє двома Citroen Picasso. Голова найсучаснішого комітету з цифрової трансформації Михайло Крячко їздить на Mitsubishi Lancer 2008 року, а його колега, що керує комітетом з питань регламенту Сергій Кальченко має у спільній з дружиною власності Volkswagen Tiguan.

Зазначимо, що п’ять голів комітетів поки не подали свої електронні декларації, а двоє з керівників вказали, що власного авто не мають.

Додамо, що депутати минулого скликання частіше за все віддавали перевагу автомобілям бізнес-класу, зокрема Range Rover`ам. Представники «старої гвардії», які були впливовими політиками протягом декількох скликань, зазвичай їздили на представницьких Mercedes`ах або ж Lexus`ах. Якщо порівняти уподобання з діючими депутатами, то «нові обличчя» дещо скромніші у виборі авто. Звичайно, вони тільки приступили до роботи, тому важко сказати, на яких машинах вони будуть їздити за декілька років. Можливо у власника Maserati з комітету АПК з’являться послідовники і парковка перед Верховною Радою знову нагадуватиме люксовий автосалон.

Анна Межова

Back to top button