Ексклюзивне

Як Бродський поховав ідею створення ділового району Києва

У далекому 2005 році містобудівна рада Київголовархітектури обговорювала вкрай привабливий проект – створити в Києві діловий центр за прикладом паризького La Défense. Попереднім місцем було обрано Рибальський півострів. Проектанти хотіли зробити із промислової зони справжній діловий район «Київ-сіті» із сучасними будівлями та навіть перенести туди Київську міську державну адміністрацію. Проте історія створення київського La Défense померла у владних кабінетах, а на місці надсучасного району зараз будується житловий квартал із порушеннями не тільки законодавства, але й здорового глузду.

Столичні чиновники у грудні 2005 року розглядали будівництво «Київ-сіті» як інвестиційно привабливий проект. «Аналіз ситуації показав, що дана територія з її транспортною доступністю, новими дорогами і вокзалом відповідає міжнародним вимогам, і можна розраховувати на прихід потужних інвесторів. Пропонується перенести на Рибальський і Київську адміністрацію. Адміністративний центр розміститься поблизу гавані, передбачена зона ділового центру – 35 ділянок площею від 0,5 до 1,5 га», – говорили розробники проекту. Проте фінансова криза тоді не дала можливості для розвитку «Київ-сіті».

Так уявляли собі «Київ-сіті» проектанти у 2005 році

До нього знову повернулись у 2011 року і навіть розглядали можливість побудувати на Рибальському півострові станцію метро. Ось як висловлювався про ідею ділового центру колишній заступник головного архітектора Києва Андрій Вавриш: «Ми вже давно пішли від звичайних свічок-багатоповерхівок. Тут будуть офіси, готелі, ТРЦ, житлові квартали. Щоб ділові люди, які тут працюватимуть, могли поруч жити». Хоча ще у 2005 році архітектори рекомендували не заводити на Рибальський житлову забудову. Справа в тім, що півострів має високі грунтові води і кожні 5 – 10 років піддається підтопленню. Тому пропонувалось спочатку створити штучний рельєф – 4-поверхову платформу і дозволити на Рибальському тільки бізнес-забудову.

Ідею житлового кварталу, яку Вавриш виношував довгі роки, йому вдалося реалізувати у 2016 році завдяки грошам соратників по Партії регіонів – Михайла Бродського та Нестора Шуфрича. Справа в тому, що після звільнення з КМДА Вавриш подався у бізнес і зараз є керівником будівельної компанії «Ріверсайд девелопмент», більш відомої як Saga Development. Трійця бізнесменів задля реалізації власного плану поховала ідею ділового району Києва і за допомогою нового детального плану території (ДПТ) Рибальського півострова зробить з нього звичайний житловий район.

Про те, як голосувався ДТП Рибальського, багато писали ЗМІ. В тому числі програма журналістських розслідувань «Схеми» говорила про те, що на момент початку будівництва ЖК «Рибальський» земля під ним мала цільове призначення – громадська забудова. Тобто житло почали будувати там, де це неможливо за Генеральним планом Києва. Тоді проектанти виправдовувались, що мовляв земля на Рибальському має «поліфункціональне призначення». Хоча це не так по сьогоднішній день.

Згідно з кадастровою картою України земля під ЖК «Рибальський» перебуває в оренді у ПАТ «Київський річковий порт» та ТОВ «Комплекс Рибальський». Так от 4,5 гектари, що орендує порт, яким зараз володіють структури Бродського-Шуфрича, має цільове призначення – для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови. Тобто ніякої «поліфункціональності земель» тут немає і будівництво житла, судячи з усього, має напівлегальний статус.

Багато цікавого можна дізнатись про забудову Рибальського і зі стенограми голосування Київради за ДПТ півострова у 2016 році. Наприклад, депутат Роман Марченко тоді зауважував, що наразі є діючий указ Президента про створення на Рибальському півострові військово-морського музейного комплексу «Перемога» на базі підводного човна СС-310. Окрім того існує розпорядження Кабінету Міністрів про створення цього музейного комплексу. Про створення музею із посиланням на розпорядження Київради також писала газета «Хрещатик». Однак у ДПТ навіть згадки про нього немає. Проектант плану забудови, яка була присутня на сесії, підтвердила, що музейний комплекс на Рибальському ніхто створювати не збирається. А отже і на Указ Президента, і на розпорядження Кабміну відверто «наплювали».

Депутат від «Батьківщини» Марина Кочур, в свою чергу, додала, що зараз на Рибальському півострові існує гаражний кооператив «Подільський», однак у ДПТ на його місці зазначена….дорога! Це добре видно у порівнянні двох графічних матеріалів. Під №5 на першому малюнку дійсно зазначений гаражний кооператив, однак у проголосованому варіанті ДПТ на його місці намальована дорога.

На це зауваження представниця проектантів зазначила, що «оскільки Рибальський – це центральний історичний ареал, відповідно до ДБН 360-92 пріоритетним типом гаражів є підземні. У проекті детального плану території комплексно по всій території передбачено розміщення системи підземних гаражів». І це при тому, що раніше вже зазначалось, що територія півострову регулярно підтоплюється.

До речі, про підтоплення згадують і розробники ДПТ Рибальського. В ньому зазначено, що 1% півострову вже зараз підтоплений, хоча як з цим будуть боротися, не говориться жодним чином.

Про те, що до забудови Рибальського мають відношення колишній голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський та нинішній однопартієць кума Путіна Нестор Шуфрич, обидва підтверджували журналістам програми «Схеми» у лютому 2017 році.

Довести і зараз це досить легко за допомогою відкрити даних. Зокрема одним із бенефіціарів компанії «Ріверсайд девелопмент», яку зараз очолює згадуваний Андрій Вавриш, до 2017 року була Волкова Антоніна Леонідівна.

Вона ж зазначена головою правління деревообробного комбінату у Києві, який належить Михайлу Бродському. Окрім того, людина з таким же ім’ям та прізвищем балотувалась до Верховної Ради у 2007 році від «Партії вільних демократів» Бродського.

Зараз бенефіціарами «Ріверсайд девелопмент» зазначені дві компанії з офшорів у Панамі та Белізі, що теж викликає багато запитань.

Контроль над «Київським річковим портом» за даними бізнес-пошукової системи «YouControl» тримає Нестор Шуфрич, а власником істотної частки є компанія з орбіти Бродського – «Денді-плюс».

Зауважимо також на цікавому моменті: до червня 2016 року бенефіціаром «Комплексу Рибальський», на орендованих землях якого будується ЖК, була зазначена Владислава Молчанова. Вона відома тим, що керує будівельною компанією «Столиця» і тим, що зараз активно забудовує Виноградар «Варшавським мікрорайоном».

В липні 2018 року народний депутат Сергій Лещенко заявив, що столичний забудовник ТОВ «Столиця Груп», який будує ЖК «Варшавський мікрорайон», зводить об’єкт з порушеннями. Виявилося, що ділянка, на якій ведеться будівництво, належить держпідприємству. Молчанову, яка була главою столичного передвиборчого штабу партії «Батьківщина», також пов’язують із скандальним будівництвом на вул. Мічуріна, 44.

Крім іншого, як писав сайт «ОРД», Молчанова є цивільною дружиною екс-міністра юстиції Криму Сергія Коровченка, якого Генпрокуратура підозрює в організації «референдуму» в Криму.

Отже, компанія для напівзаконної забудови Рибальського півострову підібралась вкрай цікава. І на це неодноразово звертали увагу в тому числі і у Верховній Раді. Так, у лютому 2018 року Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Київради «Про затвердження детального плану території в межах вулиць Електриків, Набережно-Рибальської дороги в Подільському районі Києва» за позовом нардепа Юрія Левченка. Суддя ОАС Києва Володимир Келеберда зазначив, що затверджений Київрадою ДПТ суперечить нормам Генплану Києва на період до 2020 року, а також порушує положення закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Не зважаючи на це рішення, будівництво ЖК «Рибальський» не припинялось, а реклама комплексу потужно шириться в тому числі і за допомогою інформаційного сайту Бродського «Обозреватель».

3 квітня Київський апеляційний адміністративний суд скасував постанову Окружного адміністративного суду, чим фактично легалізував будівництво ЖК «Рибальський». Хоча вже зараз стає очевидним, що введення в експлуатацію проходить із значною затримкою. Наприклад, спочатку забудовники планували, що перші два будинки будуть готові у жовтні 2017 року. Згідно за даними сайту «ЛУН», зараз же дата введення в експлуатацію зазначена – 4 квартал 2018 року.

Якщо підсумувати всю зібрану інформацію, картина для майбутніх власників житла ЖК «Рибальський» складається не вкрай райдужною. Бродський із Шуфричем за допомогою скандального заступника голови Департаменту архітектури і містобудування КМДА Вавриша забудовують малоприйнятний для життя півострів. По-перше, транспортна розв’язка там жахлива і в години пік виїхати з Рибальського майже неможливо. По-друге, півострів поступово затоплюється. Ну і по-третє, заради заробітку на квадратних метрах, горе-бізнесмени поховали привабливу ідею створити діловий мікрорайон столиці, який міг би зацікавити можливих інвесторів, чим наповнював би бюджет міста, а не кишені колишніх «регіоналів».

Анна Межова

Back to top button