Цикорій: в чому користь суперфуда та кому не варто вживати
У холодну пору року важливо знати, як підтримувати свій організм і перебудовувати раціон. Адже в холодний період нам потрібне особливе харчування. Дедалі частіше дієтологи радять скоротити кількість кави, замінивши її цикорієм.
Цикорій – це середземноморська рослина. Воно має велику кількість корисних властивостей і може позитивно впливати на здоров’я людини. Важливо знати, чим корисний цей суперфуд для нас, а також враховувати і те, що комусь цикорій протипоказаний. Нутриціолог, консультант з питань дієтології та управління здоров’ям Віра Паламар, розповіла про це докладніше, передає 1News.
”У їжу листя цикорію можна вживати як листя салату, а коріння – варити і вживати як коренеплід. Цикорій також використовується як спеції під час приготування їжі та напоїв для додання смаку. Проте найпопулярнішим виробом з цикорію є напій, що за кольором та смаком нагадує каву. Сьогодні, коли справжня кава продається майже на кожному кроці, популярність цикорію досить висока і продовжує зростати. Розберімося в основних причинах його популярності та чи варто додавати цикорій до свого раціону”.
Навіщо нам потрібен цикорій?
Корінь цикорію найбільше відомий тим, що містить високий рівень особливого виду неперетравної розчинної клітковини – інуліну.
Інулін цикорію не засвоюється і може використовуватися для заміни жиру або цукру в деяких продуктах харчування, що може сприяти зниженню калорійності їжі. Однією з переваг інуліну є те, що він вважається пребіотиком, а це означає, що він може сприяти зростанню корисних бактерій (пробіотиків) у кишечнику. Це важливо, оскільки поліпшення здоров’я кишечника пов’язане зі здоров’ям всього організму: від підвищення імунітету, поліпшення роботи мозку, здоров’я травневої системи і навіть корекції маси тіла.