Чому випічку потрібно їсти в обмеженій кількості
Випічка — хлібобулочні та кондитерські вироби, що виготовляються методом випікання. Таку їжу потрібно їсти в обмеженій кількості, адже вона може нашкодити організму людини.
У випічці міститься велика кількість калорій та мало поживних речовин. Її відносять до рафінованих вуглеводів, в яких немає ніякої користі. До того ж вони мають високий глікемічний індекс. Неконтрольоване вживання випічки може бути небезпечним для людей з діабетом.
Зазвичай у хлібобулочних та кондитерських виробах є цукор. Його надмірна кількість призводить до карієсу, ожиріння, серцево-судинних захворювань, діабету та деяких видів раку. У випічці може бути багато насичених жирів.
Магазинні вироби часто містять у своєму складі трансжири. Це олії, до яких додають водень. Вони підвищують ризик серцево-судинних захворювань на 21%.
Як зменшити шкоду від випічки
- Краще не додавати в свій щоденний раціон булочки та торти. Їх слід залишити для особливих випадків;
- стежте за складом виробів. Обирайте в магазину ті, які мають маленьку кількість цукру та не містять трансжири;
- спробуйте спекти випічку вдома, щоб не купувати її. Обирайте здорові інгредієнти, які не нашкодять організму.
Як приготувати корисну домашню випічку
- Замініть пшеничне борошно на цільнозернове. У ньому міститься більша кількість клітковини;
- використовуйте інші жири замість масла. Обирайте рослинну олію, яка безпечна для серця;
- зменште кількість цукру. Надавайте солодкий смак свіжими та сухими фруктами;
- стежте за вмістом солі у несолодких виробах.