Україна

Зростання захворюваності і розширення червоної зони – Яка ситуація з коронавірусом в Україні сьогодні і чого чекати найближчим часом – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Наразі у червоній зоні карантину перебувають дві області, однак ця кількість може зрости

В Україні погіршується ситуація з коронавірусом. Регіони один за одним наближаються до червоної зони, а у МОЗ прогнозують, що у найближчі тижні кількість хворих може зрости до 60 тисяч за добу. Однак наприкінці зими ситуація все ж покращиться, переконані эксперти. А у разі зниження рівня захворюваності карантинні обмеження і зовсім можуть бути переглянуті. Детальніше про ситуацію з COVID-19 в Україні сьогодні, а також про те, чого очікувати найближчим часом, розповідаємо далі. 

Ситуація з коронавірусом в Україні 

В Україні, станом на 7 лютого, у червоній зоні карантину перебувають дві області – Івано-Франківська та Рівненська. Однак найближчим часом ця зона може розширитись, спрогнозували у Міністерстві охорони здоров’я. 

Зокрема, під загрозою введення локдауну опинилися Вінницька, Донецька, Житомирська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Сумська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська області.

1News за темою: Карантинні зони в Україні: На жовтому рівні лишилися тільки чотири області

У “жовтій” зоні карантину перебувають Полтавська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька області.


МОЗ

Відзначимо, станом на ранок 7 лютого в Україні зафіксовано 23 378 нових випадків COVID-19. Найбільше нових випадків коронавірусу за минулий тиждень зафіксували на території Запорізької області, а в Івано-Франківській зареєстровано зниження тижневої кількості нових випадків. 

1News за темою: Карантин в Україні: Які регіони під загрозою переходу до червоної зони

При цьому за минулу добу було госпіталізовано 2699 осіб по всій Україні. За даними МОЗ, 115 хворих померли, а 5024 особи одужали. 

“Найбільше зросла кількість нових випадків за минулий тиждень на території Запорізької області (+109,9%). Вперше від початку росту захворюваності у 2022 році зареєстровано зниження тижневої кількості нових випадків на території одного регіону – це Івано-Франківська область (-20%)”, – сказав глава МОЗ Віктор Ляшко.

Він зазначив, що такий значний приріст нових випадків захворювань пов’язаний зі стрімким поширенням на території України варіанту “Омікрон” коронавірусу SARS-CoV-2.

За весь час пандемії в Україні захворіло – 4 307 437 осіб, летальних випадків – 101 392, одужало – 3 681 092 особи.

Прогноз МОЗ щодо ситуації з COVID-19

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко спрогнозував, що в Україні найближчим часом може зрости кількість випадків заражень коронавірусом за добу. За його словами, ця цифра може сягнути до 60 тисяч вже у найближчі два тижні.

“Відповідно до наших прогнозів у найближчі два тижні ця цифра (кількість випадків, – ред.) може ще зрости – до 60 тисяч за добу”, – зазначив Ляшко.


Фото з відкритих джерел

Про таку ж динаміку говорить і головний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич. За його підрахунками, в Україні очікується понад 50 тисяч інфікованих за добу.

“Нас очікує надважкий тиждень, за моїми розрахунками піковими для цієї хвилі будуть 9-12 лютого коли кількість інфікованих перетне позначку 1500 осіб на добу (в Херсонській області), по Україні буде понад 50 000 інфікованих”, – додав Ромаскевич. 

1News за темою: В Україні скоротили термін самоізоляції при коронавірусі

Санітарний лікар підкреслив, що, основною причиною такої ситуації є переважання заразного штаму коронавірусу “Омікрон”, який практично повністю витіснив інші штами. Так, за даними секвенування його доля складає майже 100% серед всіх зразків.

“І хоча ситуація с кількістю госпіталізацій не є критичною на відміну від 2-ої та 3-ої хвиль, проходження цієї хвилі надзвичайно ускладнилось через велику кількість захворілих серед медичних працівників. Це певним чином обмежує можливості надання медичної допомоги насамперед амбулаторним пацієнтам”, – уточнив Ромаскевич.

При цьому медик припустив, що з 14 лютого очікується стабілізація та поступове зменшення кількості інфікованих. 

Своєю чергою міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко припустив, що покращення епідеміологічної ситуації в Україні можна буде очікувати наступного тижня. 

“Враховуючи досвід інших країн, де від початку зростання захворюваності до піка проходило близько одного місяця, а в Україні зростання триває вже чотири тижні поспіль. На наступному, п’ятому тижні також очікується зростання кількості випадків коронавірусу, а вже із сьомого тижня 2022 року захворюваність, ймовірно почне стабілізуватися та знижуватися”, – розповів Ляшко.

1News за темою: Задишка після перенесеного коронавірусу: Вчені знайшли ймовірну причину

Що буде з карантином

У Міністерстві охорони здоров’я зазначили, що попри стабілізацію ситуації з COVID-19, низка карантинних обмежень будуть надалі діяти. Зокрема, йдеться про носіння захисних масок у місцях скупчення людей. 


Фото з відкритих джерел

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін уточнив, що маска захищатиме навіть від звичайних гострих респіраторних вірусних інфекцій. А в цьому році масковий режим, навряд чи, скасують.

Також на запитання про те, яка імовірність того, що наприкінці цього року в Україні скасують масковий режим, він відповів: “Мені здається, що цього не станеться”. Втім, за його словами, маски не залишиться назавжди.

“Якщо йтиметься про ендемічність коронавірусної хвороби, то зобов’язання використовувати маску в замкнених приміщеннях можуть відмінити. Але подивімось, наприклад, на країни Азії, де (ще до пандемії) носили маски в метро чи іншому транспорті. В умовах скупчення людей вони добре захищають від вірусних інфекцій”, – пояснив Ігор Кузін.

Така загальна рекомендація залишиться, хоча вже й без якоїсь адміністративної відповідальності за її невиконання, додав він.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін


РБК-Україна

Також Кузін розповів, що у Міністерства охорони здоров’я є три сценарії, як Україна житиме з коронавірусом. 

Один зі сценаріїв – розробка універсальної вакцини, яка охоплюватиме всі можливі штами коронавірусу. 

“Вони проаналізували ті варіанти коронавірусу, які були, і знайшли фрагменти, які є незмінними і можуть викликати імунну відповідь, якщо стануть елементом вакцини. Тому весь світ може перейти до використання такої вакцини з досить тривалим періодом ефективності”, – заявив він.

Санітарний лікар підкреслив, що це може бути вакцинація раз на два роки з широким спектром імунної відповіді.

“Другий напрямок, про який можна сказати, – це використання варіанту специфічних бустерів. Іншими словами, коли ми розуміємо, що Україні загрожує конкретний штам, наприклад, той же “Омікрон”, то використовуємо омікроноспецифічний бустер. Це ситуативне рішення, воно теж непогане”, – заявив Кузін.

1News за темою: Більш заразний і “невидимий”. Що відомо про новий підштам коронавірусу “Омікрон-2”

Однак Кузін додав, що розробка специфічного бустера вимагає значного проміжку часу, і країни можуть не встигати своєчасно отримувати препарати.

Третій сценарій – це вакцина проти COVID – 19, яка буде умовним компонентом протигрипозної вакцини.

“Зараз у нас є трикомпонентні і чотирикомпонентні вакцини проти грипу. Як варіант, туди буде додаватися ще й коронавірусний компонент”, – пояснив головний санлікар.

Наразі важко спрогнозувати, яка конкретна тактика буде обрана, адже все залежить від результатів наукових досліджень, додав Кузін.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button