Україна

Журналісти «Схем» відновили відео нападу під час інтерв’ю в «Укрексімбанку»: стала відома позиція Офісу Президента

Журналісти програми «Схеми» відновили та оприлюднили кадри нападу під час інтерв’ю в державному «Укрексімбанку». Про це повідомила ведуча «Схем» Наталія Седлецька у Facebook.

«Ми звернулись до технічних спеціалістів з проханням спробувати відновити відео… На відновленому відео є весь запис інциденту. Інтерв’ю, запитання журналіста і все, що відбувалося далі. Також у об’єктив потрапив момент нападу на оператора – співробітник банку скрутив та повалив Олександра Мазура і силою вирвав у нього з руки картку з другої камери. Нам допомогли опізнати чоловіка – це Ігор Тельбізов – директор департаменту банківської безпеки “Укрексімбанку”. На відео видно, як працівник заходить у ліфт, несе техніку Радіо Свобода на інший поверх», – пише вона.

В той же час стало відомо що  голову правління «Укрексімбанку» Євгена Мецгера відсторонили від посади на момент проведення слідства.

Справа заведена по статті «перешкоджання журналістській діяльності».

Позицію Офісу Президента з приводу ситуації висловив радник керівника установи Михайло Подоляк. Про це 1News повідомила прес-служба ОП.

«Ситуація навколо «Укрексімбанку» може сприйматися лише негативно. Безумовно, модель поведінки, яку суспільство побачило від представників банку, є неприпустимою. Свобода слова належить до фундаментальних цінностей в Україні. Тому обов’язок посадовців будь-якого рівня – коректно спілкуватися з журналістами та поважати їхнє право ставити будь-які запитання, що мають суспільну важливість. Не має значення, про якого рівня структуру йдеться та чи працює ця структура в державному чи в приватному секторі. Правила поваги до журналістської роботи та формати надання доступу до суспільно важливої інформації давно напрацьовані, і не може бути причини, щоб їх не дотримуватися», – сказав він.

Станом на цей час Національна поліція та Наглядова рада «Укрексімбанку» зробили відповідні заяви. Нацполіція у межах розпочатого кримінального провадження аналізує всі обставини того, що сталося. Наглядова рада заявила про проведення перевірки в межах правил, затверджених для державного банку. Також на рівні Наглядової ради та згідно з процедурами в банку може відбуватися й модерування подальшого розвитку цієї ситуації для фінустанови.

«Щонайменше видається логічним рішення про відсторонення від займаної посади голови правління банку, щоб не було жодної, навіть гіпотетичної перешкоди для розслідування та перевірки. Як максимум для нівелювання шкоди банку та державі потрібні, можливо, і більш жорсткі кадрові рішення у фінансовій установі. Інституційні механізми для виходу з такої ситуації передбачені, і вони мають спрацювати», – зазначається у позиції Офісу Президента.

Зазначимо, що за даними ЗМІ Євген Мецгер є кумом атристки “Кварталу 95” Олени Кравець.

Оновлено о 14:20: Євген Мацгер на своїй сторінці у Facebook вибачився перед журналістами за свою поведінку.

“Події, що сталися у моєму робочому кабінеті 4 жовтня 2021 року та були згодом опубліковані виданням «Схеми» з мого боку є неприпустимими та стали шоком не тільки для громадськості та журналістської спільноти, але й для мене. Я за природою врівноважена людина і ніколи не думав, що миттєвий емоційний спалах може перерости в лавину імпульсивних та непоправних дій і рішень. Стрес і навантаження цьому не виправдання. Тому я щиро прошу вибачення у працівників видання «Схеми» Кирила Овсяного та Олександра Мазура! На разі у формі листа, але завжди готовий зробити це у будь-якій зручній їм формі”, – пише він.

Мацгер додав, що його поведінка глибоко образила весь без виключення журналістський цех, який проявив гідну найбільшої поваги солідарність у відстоюванні прав своїх колег.
“Я щиро прошу вибачення у всіх журналістів України. І зрештою, це завдало величезної шкоди іміджу банку, моральному духу його чудового колективу і престижу професії банкіра, як такій. Я щиро прошу вибачення у всіх колег”, – додав він.
“Повторюся, я не мав права на той спалах, він викликає найбільшу огиду і сором саме в мене.
За своїми моральними переконаннями та значним суспільним резонансом, я написав заяву про відсторонення мене від здійснення повноважень Голови правління АТ «Укрексімбанк». Відповідну заяву я надав Наглядовій раді банку і сьогодні, 6 жовтня, вона була задовільнена”, – зауважив Мацгер.
Back to top button