Україна

Зеленський підписав важливу угоду у Хорватії


Зеленський підписав важливу угоду у Хорватії

У новій угоді Хорватія закріпила свій обовʼязок підтримувати нашу країну до перемоги у війні.

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем. Під час переговорів було підписано Угоду про довгострокове співробітництво та підтримку між двома країнами, повідомила пресслужба глави української держави у середу, 9 жовтня.

Зазначається, що Хорватія допомагає Україні з початку російської агресії у 2014 році. Загальна сума допомоги з лютого 2022 року – близько 300 млн євро, зокрема 11 оборонних пакетів. 

У новій угоді Хорватія закріплює свій обовʼязок підтримувати Україну до перемоги у війні.

“Йдеться про співпрацю між ОПК, визначення перспектив спільного оборонного виробництва та локалізацію проєктів в Україні. Країни також вивчатимуть можливості зміцнення взаємодії у сфері цифрової стійкості й кібербезпеки та обмінюватимуться розвідувальними даними”, – вказано у повідомленні. 

Окремий блок стосується підтримки в гуманітарному розмінуванні. На цей напрям Хорватія вже виділила понад 10 млн євро та продовжить надавати обладнання й ділитися знаннями. Ідеться також про сфери протимінної діяльності, догляд за ветеранами та судове переслідування за тяжкі злочини, адже Хорватія має свій досвід, пов’язаний із війною.

Також в угоді містяться пункти, що стосуються допомоги в гуманітарній, енергетичній, правовій і науковій сферах. Крім того, Хорватія сприятиме притягненню РФ до відповідальності, відшкодуванню збитків, завданих агресією, і чинитиме санкційний тиск.

Хорватія буде підтримувати Україну на шляху до ЄС і НАТО та зобов’язується й надалі докладати зусилля для реалізації Формули миру.

З повним текстом угоди можна ознайомитися тут.

Раніше у середу стало відомо, що Зеленський прибув з візитом до Хорватії на саміт Україна – Південно-Східна Європа. Окрім нашої країни, у заході беруть участь ще 12 держав. Це перший візит президента до Хорватії після початку російської агресії проти України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three + 18 =

Back to top button