Україна

ЄС поставить лише половину з обіцяного мільйона снарядів


ЄС поставить лише половину з обіцяного мільйона снарядів

З мільйона снарядів, які протягом року Євросоюз вирішив поставити в Україну, до березня в Україну прибуде тільки 52%.

До березня Україна отримає лише половину від обіцяного ЄС мільйона снарядів. Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Він нагадав, що ще у березні 2023 році ЄС пообіцяв передати Україні мільйон артилерійських снарядів протягом одного року. Згідно з отриманими даними, вже до березня 2024 року Україна отримає 524 000 снарядів. Це лише 52% від поставленої цілі.

При цьому Боррель зауважив, що не всі країни-члени вже надіслали свій внесок.

“Ми знаємо, що на передовій йде запекла битва, що нашим українським друзям терміново потрібно більше боєприпасів і що ми далеко від мети. Проте ми також з самого початку знали, що мета, поставлена ​​минулого року, була дуже амбітною”, – заявив Боррель.

Він нагадав про дефіцит боєприпасів у світі та проблеми в ланцюжку постачання. А також те, що для нових інвестицій необхідно більше часу, тому це одна з причин затримки.

“Я передав чітке повідомлення державам-членам, що нам потрібно робити більше і швидше. Європейське оборонне агентство підписало 60 рамкових контрактів з європейськими виробниками для спільної закупівлі боєприпасів калібру 155 мм. У нас ще є вільні потужності на 1,5 мільярда євро, які ми можемо освоїти”, – підкреслив він, закликавши країни-члени ЄС розміщувати більше замовлень.

Раніше єврокомісар Тьєррі Бретон заявив, що ЄС значно наростив виробництво снарядів та доведе цю спроможність до 1 млн боєприпасів на рік вже у березні і до 2 млн – у 2025 році.

Кулеба відреагував на затримку ЄС зі снарядами

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button