Україна

Внаслідок теракту на КГЕС Україна втратила 35-40% запасів прісної води


Внаслідок теракту на КГЕС Україна втратила 35-40% запасів прісної води

До підриву було приблизно 18,6 млн кубокілометрів води, зараз у руслі річки залишилося 3-3,5 млн кубокілометра. Воду, що втрачена, Україна могла би споживати протягом року.

Внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС Україна втратила 35-40% запасів прісної води – це обсяг, який можна було б споживати протягом року. Про це в ефірі телемарафону повідомив гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота, пише Укрінформ.

“Ми втратили 35-40% запасів прісної води. До підриву було приблизно 18,6 млн кубокілометрів води, зараз у руслі річки залишилося 3-3,5 млн кубокілометра. Воду, що втрачена, Україна могла би споживати протягом року”, – сказав Сирота.

За його словами, будівництво тимчасової гідроспоруди, яка має припинити спрацювання (стрімкий витік води) Каховського водосховища, необхідно виконати до весняного водопілля, в іншому разі доведеться чекати ще рік.

Сирота вважає, що будівництво такої споруди займе орієнтовно три місяці.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС, що викликало масштабне затоплення територій у Херсонській області та завдало значних екологічних, економічних та гуманітарних збитків Україні.

Почалося термінове прокладання магістральних водогонів в Дніпропетровській області, щоб завершити роботи до осені. Таким чином можна буде забезпечити водою такі міста як Кривий Ріг, Марганець та Нікополь.

Каховська ГЕС не підлягає відновленню – Клименко

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button