Події

Підсумки 05.05: Великдень та атака на Харків

Підсумки 05.05: Великдень та атака на Харків

Фото: МВД Украины

Росіяни на Великдень вдарили по Харкову

Зеленський привітав українців з Великоднем; Росіяни вдарили по Харкову. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Зеленський звернувся до українців з нагоди Великодня

Президент України Володимир Зеленський привітав українців східного обряду з Великоднем. Як зазначив Зеленський, “Біблія вчить нас любові до ближнього. А сьогодення показало нам справжнє значення цього слова. Коли навіть за сотні кілометрів одне від одного ми підтримуємо й допомагаємо одне одному. Захищаємо одне одного. Молимось одне за одного. Коли всі ми стали одне одному ближчими, одне одному ближніми”.

Росіяни на Великдень вдарили по Харкову

На Великдень у Харкові пролунали вибухи. Під російський удар потрапила житлова забудова в центральній частині міста. Спочатку було відомо про двох поранених. За попередніми даними, ворог завдав удари по місту трьома УМПБ Д30-СН (уніфікований міжвидовий плануючий боєприпас, калібр 30 см). Під час удару була важко поранена молода жінка. Найстаршій постраждалій – 80 років. Усього постраждало 14 осіб.

У ДСНС показали наслідки удару російських військ по Харкову. Постраждала цивільна інфраструктура, багатоквартирні та приватні будинки, автівки.

Стало відомо, скільки релігійних споруд зруйнували росіяни

Від початку повномасштабних бойових дій ЗС РФ знищили в Україні понад 500 релігійних споруд. Актуальну інформацію оприлюднив пресцентр Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу ЗСУ. Установа наголошує, що російські війська залишають по собі лише руїни. Від початку повномасштабних бойових дій ЗС РФ знищили на території України понад 500 релігійних споруд християн, іудеїв та мусульман.

Патріарх Варфоломій закликав Росію та Україну до обміну полонених “всіх на всіх”

Вселенський Патріарх Варфоломій закликав до обміну полоненими між Росією та Україною за принципом “всіх на всіх”. Про це Варфоломій сказав у своєму зверненні з нагоди Великодня. За його словами, “Це було би дуже відчутним підтвердженням сили Воскресіння Господнього”.

В окупованому Бердянську Запорізької області ліквідували колаборанта – ката

У тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області вибухнув автомобіль Ford Kuga, який належав Ананьєвському Євгену Олександровичу – одного із організаторів катівень на території Бердянської виправної колонії №77, де він обіймав свою окупаційну посаду. Від отриманих травм зрадник помер на місці.

В Одесі за ганебну поведінку звільнили поліцейську

За фактом ганебної поведінки поліцейської після несення служби з охорони громадського порядку біля одного з храмів Одещини ініційовано проведення службового розслідування. Причиною стало те, що молода працівниця поліції сказала, що немає сенсу охороняти церкву, і що не було б нічого страшного, якби туди “прилетіло”, адже “це ж лише мінус 30 людей, а не мінус 100”. Зауважимо, що до служби в поліції дівчина приступила лише місяць тому.

Росія готує акти насильства і диверсій по всьому континенту

Європейські розвідувальні служби попередили свої уряди про те, що Росія готує акти насильства і диверсій по всьому континенту. Як вказують розвідники, РФ вже почала більш активно готувати таємні вибухи, підпали та завдання шкоди інфраструктурі на європейській території як безпосередньо, так і через посередників, й не збирається рахуватися з можливими жертвами серед цивільного населення.

В Угорщині пройшов антиурядовий протест

В угорському місті Дебрецен тисячі людей зібрались на антиурядовий протест. Демонстрація була менш чисельною, ніж масовий мітинг у Будапешті, але вона відбулася в місті, яке є бастіоном підтримки партії Фідес  Віктора Орбана, що править тут з 1998 року.

У бразильському штаті Ріу-Гранті-ду-Сул внаслідок зсуву ґрунту й повеней загинули щонайменше 66 людей

Річка Гуайба, яка протікає через місто Порту-Алегрі з населенням 1,4 мільйона, досягла рекордно високого рівня в 5,3 метра, що значно перевищує історичний максимум в 4,76 метра, який вважався рекордним після руйнівних повеней 1941 року. За словами місцевих чиновників, відомо про 66 загиблих і щонайменше 101 зниклого безвісти.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × two =

Back to top button