Україна

В Україну доставили 1 млн доз вакцини проти поліомієліту


В Україну доставили 1 млн доз вакцини проти поліомієліту

Оральна вакцина проти поліомієліту входить до переліку обов’язкових щеплень. До першого року життя дитина повинна отримати дві дози – у 2 та 4 місяці.

В Україну доставлено 1,1 млн доз оральної вакцини від поліомієліту для вакцинації дітей. Про це напередодні повідомило Міністерство охорони здоровʼя.

Вказано, що це жива ослаблена оральна вакцина для профілактики поліомієліту (ОПВ) бельгійського виробництва (компанія Glaxosmithkline Biologicals S.A).

“Україна подолала останній спалах поліо, але це не означає, що загрози немає. Кожна дитина має бути вакцинована проти поліомієліту і медична система забезпечує всі можливості для цього. Поставлена вакцина буде розподілена до пунктів щеплень в усі області. Повний курс вакцинації дозволяє сформувати імунітет на все життя. Саме тому батькам, які через переїзд, зміну місця проживання чи інші обставини пропустили з дітьми візит до лікаря та вакцинацію за календарем, важливо скоригувати графік”, – сказав заступник очільника МОЗ, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Наразі вакцина перебуває на складі і зберігається за спеціальних умов за температури -20°C. Вакцина отримала позитивний висновок про якість від Держлікслужби й протягом серпня буде розвезена до центрів контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ).

Зазначено, що усі вакцини за Національним календарем профілактичних щеплень в Україні є безоплатними для дітей та дорослих. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за календарем, вона може зробити його пізніше безоплатно.

Поліомієліт – це небезпечне інфекційне захворювання, що вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу, якщо не вакцинуватися. Оральна вакцина проти поліомієліту (ОПВ) входить до переліку обов’язкових щеплень. Зокрема, до першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін’єкційно у 2 та 4 місяці. Далі – у 6,18 місяців, а також у 6 та 14 років дитина отримує краплі.

Якщо графік вакцинації порушено (пропущене якесь зі щеплень), це не значить, що треба розпочинати курс імунізації спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені щеплення якомога швидше, незалежно від того, скільки минуло часу.

Нагадаємо, у минулому році ВООЗ оголосила про завершення спалаху поліомієліту в Україні. Він був виявлений у жовтні 2021 року. Зазначалося, що зупинення розповсюдження поліовірусу в умовах війни – надзвичайне досягнення України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × five =

Back to top button